Evropske berze u skoku na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle, najviše u finansijskom i uslužnom sektoru, a tržišta podržavaju i najave preuzimanja i spajanja

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 odsto, nastavivši uspon od prošle nedjelje. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,20 odsto, na 7.366 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,40 odsto, na 12.439 bodova, a pariski CAC 0,05 odsto, na 5.147 bodova.

Ulagače je ohrabrio rast Wall Streeta u petak nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada. Prema izvještaju vlade, u junu je broj zaposlenih porastao za 222.000, dok su analitičari očekivali 179.000. To ukazuje na snagu najveće svjetske ekonomije, pa su splasnuli strahovi od toga da ekonomija nije dovoljno jaka za još jedno povećanje kamata ako Fed tako odluči.

Pozitivno na tržišta utiče i oporavak cijena nafte nakon što su prošle nedjelje pale više od 2,5 odsto. Jutros je na američkom tržištu cena barela porasla 0,8 odsto, na 44,60 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,8 odsto, na 47,05 dolara.

Najveći je dobitnik jutros bankarski sektor, a znatnije su porasle i cijene akcija u uslužnom sektoru. Pozitivno na tržišta utiču, kažu analitičari, i brojne, iako manje, najave preuzimanja i spajanja kompanija.

Njemačku berzu podržali su i bolji nego što se očekivalo podaci o izvozu i uvozu najvećeg evropske ekonomije.