Azijske berze jače, dolar u blagom padu

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija dostigle najviše nivoe u posljednje dvije godine, što se zahvaljuje usponu Wall Streeta i padu prinosa na obveznice nakon što je američki Fed poručio da će zaoštravanje monetarne politike biti postepeno

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skočile između 0,1 i 1,2 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 odsto, dostigavši najviši nivo od maja 2015. godine.

Snažan rast azijskih tržišta ponajviše se zahvaljuje jučerašnjem usponu Wall Streeta, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao rekordni nivo.

Ulagače je ohrabrio umjereni ton Janet Yellen u njenom polugodišnjem izvještaju o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je dalje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilanih bilansi Feda, ali istakla je da će to biti postepeno, zavisno o kretanju ekonomskih pokazatelja. Zbog toga su pali prinosi na američke, ali i druge obveznice, što ide u prilog tržištima akcija.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte nakon rasta početkom nedjelje. Na američkom je tržištu cijena barela jutros gotovo nepromjenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje, pa se kreće oko 45,50 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio jedan cent, na 47,75 dolara. A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio nakon jučerašnjih poruka Janet Yellen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros malo iznad 95,60 bodova, najnižih nivoa u devet mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosio 95,64 boda. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 112,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,50 jena.

Američka se valuta oporavila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1435 dolara, dok je juče dostigla 1,1489 dolara, najviši nivo u 14 mjeseci.