Bosch predstavio svoju viziju urbanog prevoza budućnosti

Njemački Bosch je predstavio javnosti svoju viziju prevoza u gradovima kakav bismo realno mogli vidjeti u praksi već tokom sljedeće decenije

Nove tehnologije donijeće bolju i manje stresnu mobilnost u užurbanim gradskim sredinama, pojašnjavaju iz te kompanije.

– Što više ljudi živi u gradovima, to je važnije da putovanje od tačke A do tačke B bude ugodno iskustvo. Uvođenjem neprimjetne povezivosti u pametnim gradovima, Bosch može tome dati značajan doprinos – pojašnjava član Upravnog odbora Boscha i predsjednik poslovnog područja rješenja za mobilnost Rolf Bulander. On dodaje kako će mobilnost bez stresa imati izuzetno veliku važnost za ljude koji žive u modernim metropolama.

U budućnosti će putovanja u gradovima bez stresa, prije svega, biti pitanje povezanog, multimodalnog prevoza i pametnih usluga u oblaku. Zbog toga Bosch ovog mjeseca pokreće ispitnu fazu istraživačkog projekta moveBW, platforme mobilnosti koja se služi podacima u stvarnom vremenu radi pronalaska najbržeg puta kroz grad. Uz njenu će pomoć putnici doći do odredišta na učinkovitiji način, gradovi će moći upravljati gustoćom saobraćaja, a pružioci mobilnosti kvalitetnije će moći koristiti kapacitet u vrstama prevoza koje nude.

Istovremeno, usluge temeljene na dijeljenju nude više slobode kretanja u gradu. Njihovo se korištenje samo u Njemačkoj svake godine povećava za 50 posto. Primjer takve usluge Boschev je servis za električne skutere Coup, gdje korisnici pomoću aplikacije mogu rezervirati skuter te se njime odvesti do odredišta i tamo parkirati. Nakon što je u Berlinu brzo postao primjer uspješnog projekta, Coup će od ovog mjeseca ponuditi svoje usluge i u Parizu.

Iz Boscha predviđaju da će vozila koja dolaze do vozača uskoro postati svakodnevica, a nova rješenja ujedno će donijeti i značajno smanjenje emisija. Krajnji cilj je da u skoroj budućnosti nastanu gradovi u kojima neće biti štetnih emisija koje dolaze iz saobraćaja.

Uz tehnologije koje razvijaju za pametne, povezane gradove, iz Boscha najavljuju kako će vrlo brzo ono što smo do sada gledali u filmovima naučne fantastike postati stvarnost.