Nove teške optužbe „ruše“ Foklsvagen

Automobil

Folksvagen će održati vanredni sastanak Nadzornog odbora na kome će razmotriti tvrdnje da su njemački proizvođači automobila poslovali udruženi u široki kartel

Ove optužbe su uticale na pad cijena akcija njemačkih auto kompanija u današnjem trgovanju.

Portparol Folksvagena potvrdio je da će u srijedu biti održan vanredni sastanak Nadzornog odbora, ali je odbio da da bilo kakve detalje o tome, javlja agencija Rojters.

Evropska komisija (EK) je objavila u subotu da evropski regulatori za zaštitu tržišne konkurencije sprovode istragu o mogućem kartelskom udruživanju njemačke auto industrije nakon što su dobili informaciju od uzbunjivača.

Istraga se odnosi na to da li su proizvođači Folksvagen, Audi, Porše, Mercedes i BMV koristili komisije u njemačkoj auto industriji za razgovore o određivanju cijena komponenti i tehnologija i da li takvi razgovori predstavljaju ponašanje suprotno principima tržišne konkurencije.

Cijene akcija njemačkih automobilskih kompanija danas pale na evropskim berzama, pritisnute neizvjesnošću zbog mogućih novčanih kazni zbog kršenja antimonopolskih propisa nakon što su evropski regulatori poručili da istražuju optužbe o kartelskom udruživanju.

Cijena akcija Folksvagen pala je za 2,8 odsto, dok su se Dajmler i BMV spustili za 3,4 odsto i 2,5 procenata, što je povuklo naniže i glavni indeks Frankfurtske berze DAX za 0,7 odsto.

Njemački magazin Špigl objavio je u petak da postoji sumnja da su Folksvagen i njegovi brendovi Audi i Porše, zatim Dajmler, koji je vlasnik marke „mercedes“, i BMW dogovarali cijene komponenti, uključujući i sisteme za kontrolu emisije dizel motora, koristeći komisije u okviru te industrije.