Škoda Vision E najavljuje ulazak u svijet električnih automobila

Škoda će na Sajmu automobila u Šangaju predstaviti zanimljiv konceptni Coupe-SUV Vision E koji pokreću dva elektromotora, a u prodaji bi trebao biti do 2020. godine

Zasnovan na Volkswagenovoj MEB platformi koja je razvijena isključivo za elektropokretane automobile, Škodin konceptni SUV model Vision E prvi je od pet planiranih električnih automobila koje će češka automobilska kompanija kupcima ponuditi do 2025. godine.

S ukupnom dužinom od 4.645 milimetara i veoma malim prevjesima preko osovina, Vision E će svoje premijerno predstavljanje pred publikom imati 19. aprila na predstojećem Sajmu automobila u Šangaju.

Kraći, ali širi i s većim međuosovinskim rastojanjem u odnosu na Škodin model Kodiaq, Vision E pokreću dva elektromotora koji u kombinaciji nude nešto više od 300 konjskih snaga, što bi trebalo biti dovoljno za 180 km/h.

U Škodi tvrde da Vision E s jednim punjenjem baterija može prijeći skoro 500 kilometara. Čak 80 posto kapaciteta baterija na raspolaganju je nakon 30 minuta punjenja, a automobil je opremljen s nekoliko sistema koji karakterišu autonomna vozila.