Vidimo dan kada ćemo vam plaćati da letite sa nama

Travel

Od 2012. otkada je osnovana nacionalna avio-kompanija Islanda Vau er izborila se za svoje mjesto među drugim avio-prevoznicima.

Nudila je na početku ekstremno niske cijene letova, povezujući Evropu i SAD i služeći mnogima kao stanica za presjedanje.

Zbog njenog načina poslovanja, očekuju dupliranje svojih aktivnosti u naredne dvije godine.

A koliko daleko planiraju da idu?

“Vidim dan kada ćemo mi vama plaćati da letite”, rekao je osnivač i direktor kompanije Vau er, Skuli Mogensen.

Već godinama su avio- kompanije radile na diverzifikaciji prihoda i manjem oslanjanju na prodaju karata kao glavnog prihoda.

Naknade za stvari kao što su biranje sjedišta, rano ukrcavanje i obroci u toku leta postali su normalni. Osim toga, razvili su unosne partnerske odnose sa hotelima, restoranima, agencijama za iznajmljivanje automobila i drugim igračima u industriji putovanja kako bi osigurali njihovu sposobnost da ostvaruju prihode iz svih aspekata putovanja.

“Naš cilj je i mi stvarno radimo na tome, da naši prihodi prevaziđu onaj koji bi nam donijeli naši putnici”, rekao je Mogensen.

Dodaje da će ona avio-kompanija koja prva to postigne promijeniti pravila igre kakva danas znamo.

U teoriji, objašnjava, manjom zavisnošću avio-kompanije od prihoda od putnika, odnosno iznosa koji se naplaćuje po karti postaje manje važan. U najekstremnijem slučaju, činjenica da je putnik na letu biće važniji za liniju avio-kompanije nego koliko je naplaćeno za tu avionsku kartu.

Kaže da je to zato što će najveći dio novca koji avio-kompanija zapravo zaraditi od svojih putnika ali tek nakon što kupe svoju kartu.

„I stoga će vas Vau er, na primjer, tehnički platiti da budete u avionu“.

Prema riječima ovog šefa koji je i bivši tehnološki preduzetnik i investitor, planovi Vau era idu dalje ka angažovanju klijenata kako bi iskoristili sve potencijalne poslovne inteligencije.

“Ima mnogo zanimljivih mogućnosti koje pružaju tehnologije i društveni mediji. Ima tu mnogo opcija”, rekao je.

„Želim da izgradim odličnu kompaniju i da se pri tom zabavim“