„Najbeskorisniji“ aerodrom na svijetu dobija svoj prvi let

“Najbeskorisniji” aerodrom na svijetu konačno dobija prvog avio-prevoznika koji će na njega sletati

Aerodrom St Helena sagrađen je od novca britanskih poreskih obveznika, a imao je za cilj da obezbijedi doživotnu vezu sa britanska ostrvima u južnom Atlantiku. Uprkos upozorenjima o nepredvidim vremenskim uslovima, pista je izgrađena tako da može da podrži sletanje Boinga 737 i Erbasa A320.

Plan je bio da se obezbijedi redovna linija British Airways iz Johanesburga za 170 putnika. Ipak, malo prije svečanog otvaranja u maju 2016. godine na testovima je otkriveno da postoje veliki problemi sa vjetrom.

Letovi su ubrzo otkazani, a aerodrom se samo za slučajeve hitnog slijetanja aviona koji su se našli u blizini.

Međutim, vlada ostrva sada je objavila da će južnoafrički avio-prevoznik Airlink letjeti od Johanesburga svake nedjelje. Ipak, još uvijek nije utvrđen prvi datum.

Stručnjaci preporučuju da na letovima treba da se nađe od 76 do 99 putnika jer što je manja težina, to će avion kraće rolati po pisti i izbjeći nagle promjene vetra koje su na ovom ostrvu česte.

Direktor turizma Kristofer Pikard je izjavio da je obezbjeđivanje avio-linija od krucijalne važnosti za razvoj turizma na ostrvu, jer nemaju svi vremena da putuju dvije nedjelje brodom.