U mnoštvu berlinskih restorana njemački jezik vam neće pomoći

Travel

U mnogim berlinskim ugostiteljskim lokalima skoro da je nemoguće naručiti jelo i piće na njemačkom, pošto konobari govore samo engleski

Otmeni kafić u jednoj od mondenskih berlinskih četvrti. „Hello“, pozdravlja mlada žena za kasom. „Dvije kafe, molim vas“, naručuje gost. „Two?“, pita konobarica. „Kakve sve vrste kafe imate?“, nastavlja gost. „What?“, sa očitim nerazumjevanjem uzvraća mlada konobarica.

Takve scene sve se češće mogu doživjeti u Berlinu, što ljuti mnoge Berlince, piše Dojče vele.

„Sve me više nervira to što u berlinskim restoranima posluga govori samo engleski“, kaže njemački političar Jens Span, član Predsjedništva Hrišćansko-demokratske unije.

„Na takvu ideju u Parizu sigurno niko ne bi došao“, kaže Span koji smatra da bi znanje jezika moralo da se očekuje od doseljenika.

I stvarno, engleski preovladava u mnogim lokalima u glavnom gradu Njemačke, prije svega u popularnim četvrtima kao što su Nojkeln, Krojcberg i Centar. U Berlinu je sve više doseljenika i stranih studenata koji često ne govore dobro njemački, ali zato odlično vladaju engleskim.

Ugostiteljstvo je jedna od rijetkih branši u kojima to nije nedostatak, budući da zbog sve većeg broja stranih turista vlasnici lokala traže osoblje sa znanjem engleskog jezika. Šef jednog berlinskog kafića kao još jedan razlog navodi i to da „Nijemci nisu zainteresovani za rad u gastronomiji i ugostiteljstvu.“

Problem nije nov. Berlinski list Tagesšpigel još u martu je pisao:

„Dragi konobari, vaš engleski ide na živce!“, a autor je u članku naveo i da je u jednom francuskom restoranu u Njemačkoj doživio da nijedan od četiri konobara nije znao njemački nego samo engleski.

Gradski magazin na engleskom „Exberliner“ još 2013. godine objavio je tekst pod naslovom „Sorry, no German!“. U njoj je zamišljena situacija u kojoj dva Berlinca otvaraju restoran u Australiji u kojem se govori samo njemački.

„Zbog nedostatka gostiju morali bi da ga zatvore već posle dvije nedelje“, komentarisao je taj magazin.

A kritika Jensa Spana je izazvala burne reakcije na Tviteru. Među njima i šefa liberala iz pokrajine Rajna-Palatinat Folkera Visinga koji je Spana upitao:

„A koliko ima konobarica i konobara koje živcira Jens Span?“.

(Dojče vele)