Rusi tuže Todorića: Krio podatke da dobije pare

Sberbanka je podnijela krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića jer je prikrivao finansijsko stanje Agrokora prije nego što su mu odobrili kredit od 100 miliona eura

Taj kredit je odobren radi stabilizacije situacije, navodi list, precizirajući da su tri četvrtine iznosa otišle na plaćanje dobavljačima, 21 milion je potrošen na porez, a četiri miliona na plate zaposlenih.

Rusi su nezadovoljni statusom kredita, koji nije dobio senioritet, odnosno prvenstvo u naplati, a krivičnu prijavu nisu željeli da komentarišu.

Iz Agrokora su juče pozvali dobavljače da daju izjavu o namjeri za učešće u finansiranju koncerna uz isporuku robe, odnosno pružanje usluga u vrijednosti do najviše 50 miliona eura, piše Jutarnji.

U Agrokorovom saopštenju se ističe da je kompanija 8. juna 2017. godine sklopila ugovor o najstarijem (super-priority) kreditu, kojim je predviđena i tranša kredita u iznosu od najviše 100 miliona eura, od kojih će se 50 odsto koristiti za refinansiranje starog duga, a 50 odsto za potrebe tekućeg poslovanja.

U tom kreditu, navodi se, kao kreditori mogu da učestvuju dobavljači Agrokora i njegova povezana društva uz istovremenu isporuku robe, odnosno pružanje usluga.

Hrvatsko udruženje poljoprivrednika je ovaj poziv ocijenilo nezakonitim.

Prema podacima objavljenim u julu, Konzum je u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna (463 miliona eura), Konzum BiH 943 miliona kuna 127,3 miliona eura), a Tisak 805 miliona kuna 108,6 miliona eura), pokazuju prvi nekonsolidovani i nerevidirani podaci koje je vanredna uprava Agrokora objavila u najnovijem, trećem mjesečnom izvještaju o svom radu.

U njemu su, pored ostalog, objavljeni i podaci o poslovanju nekih ključnih kompanija koncerna u petomjesečnom razdoblju – podaci o prihodima i operativnoj dobiti odnosno EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), uz napomenu da, budući da još traje revizija finansijskih izvještaja za 2016. godinu, nisu mogli biti prikazani podaci za prethodnu godinu radi poređenja.

Ista situacija je i sa ostalim kompanijama. Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Žitnjak su izvijestili da neće objaviti finansijske izvještaje za 2016. godinu u ranije najavljenom roku do 31. juna, jer revizori do tada neće stići da završe posao, prenosi tportal.