Iznenađujuć pad podstiče zabrinutost

Industrija

Industrijska proizvodnja u 19 zemalja eurozone pala je u junu, pokazuju zvanični statistički podaci

To će, kako ocjenjuje agencija AP, vjerovatno ponovo podstaći zabrinutost zbog podrivajućeg efekta jačanja eura na izvoz.

Evrostat je objavio da je proizvodnja u junu opala za 0,6 odsto u poređenju sa rastom od 1,2 procenta prethodnog mjeseca.

Junski pad industrije, prvi od februara, poklopio se sa predviđanjima na finansijskim tržištima, pri čemu su mnogi ekonomisti upozoravali na uticaj jačanja eura za 10 odsto u odnosu na dolar od početka godine, zasnovanom na snažnim ekonomskim pokazateljima eurozone, ali i neizvjesnosti u pogledu ekonomskog programa američkog predsjednika Donalda Trampa, navodi AP.

I pored ovog pada, industrijska proizvodnja je u eurozoni i dalje zdrava sa rastom od 2,6 odsto na godišnejm nivou, iako je niža od godišnje stope rasta u maju od 3,9 odsto.

U Evropskoj uniji, industrijska proizvodnja je u junu pala za 0,5 procenata, prema rastu od 1,2 odsto zabilježenom mjesec dana ranije. Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja je u 28-članom bloku porasla za 2,9 procenata.