Apple veća prijetnja Volkswagenu od tradicionalnih konkurenata

Automobil

Izvršni direktor Volkswagena (VW) Herbert Diess rekao je da tehnološki divovi predstavljaju veću prijetnju njemačkom proizvođaču od tradicionalnih proizvođača.

Na pitanje na LinkedInu da prokomentariše izvještaj da Apple planira da počne sa prodajom električnih automobil do 2024. godine sa mogućnostima autonomne vožnje, Diess je rekao:

“Radujemo se novim konkurentima koji će sigurno ubrzati promjene u našoj industriji i donijeti u nove vještine. Nevjerovatne valuacije i praktično neograničen pristup resursima ulijevaju puno poštovanja.”

Appleove dionice porasle su za oko 4% nakon što je Reuters u ponedjeljak objavio vijest o svojim planovima u anonimnom izvještaju. To je dodalo oko 62 milijarde dolara na njegovu tržišnu granicu od 2,2 biliona dolara, što je više od cjelokupne tržišne kapitalizacije tradicionalnog proizvođača automobila General Motors od oko 59 milijardi dolara.

Izvještaj Applea pokrenuo je ogroman rast vrijednosti nekoliko autotehnoloških kompanija iz Silicijumske doline koje su nedavno izašle u javnost, neke u koje je VW investirao ili s kojima je udružio saradnju.