Fijasko svjetske turističke privrede – moguć pad od 80 odsto

Travel

Ograničenje putovanja i zatvaranje aerodroma i državnih granica širom svijeta radi suzbijanja virusa Covid-19 gurnuli su su međunarodni turizam u najgoru krizu od 1950.dodine kada je počela da se vodi ova evidencija, navodi se u saopštenju te organizacije UN, prenosi Gardijan.

Međunarodni dolasci turista opali su u prva tri mjeseca ove godine za 22 odsto, a samo u martu za 57 procenata, pri čemu su najveći pad zabilježile Azija i Evropa, napominje ova organizacija sa sjedištem u Madridu.

“Svijet se suočava sa neviđenom zdravstvenom i ekonomskom krizom. Turizam je teško pogođen, a milioni radnih mjesta su u riziku u jednom od najintenzivnijih sektora privrede”, kaže generalni sekretar WTO Zurab Pololikašvili.

Najteže posljedice, otkako je izbila epidemija krajem 2019. godine u Kini, pretrpjele su avio-kompanije jer je većina letova obustavljena, ali štetu trpe i hotelijeri, organizatori krstarenja i turistički operateri.

WTO je početkom godine prognozirala da će međunarodni turizam zabeležiti rast od tri do četiri odsto 2020. godine, ali je zatim preinačila svoju procjenu krajem marta, predviđajući pad od 20 do 30 odsto.

Sada poručuje da će pune razmjere pada međunarodnog turizma zavisiti od trajanja ograničenja putovanja i zatvaranja granica.

Prema najboljem scenariju, ukoliko ograničenja putovanja počnu da se ublažavaju početkom jula, međunarodni turistički dolasci mogli bi da padnu za “samo” 58 procenata, a ako ove restriktivne mjere budu ukinute tek početkom decembra, pad će biti veći od 78 posto, prenosi Gardijan.