Goldman Sachs: Bitcoin nije više moguće ignorisati

Valuta

Investicijska banka Goldman Sachs smatra da se kriptovalute kao što je bitcoin više ne mogu ignorisati

Bitcoin je dosegao nevjerovatnih 4.483 dolara, te je njegova vrijednost ove godine povećana za četiri puta.

Tržišna kapitalizacija omiljene kriptovalute je u jednoj sedmici porasla za 20 milijardi dolara, a premašila je 70 miiijardi. U pozadini posljednjeg eksplozivnog rasta je nekoliko faktora. Iznad svega, to je vrlo robusna potražnja iz Japana jer se u jenima obavi 42 odsto svih kupovina bitcoina. Japanski regulatori su bitcoinu naklonjeni, a sve više trgovaca prihvata ovu valutu kao platežno sredstvo.

Drugi razlog je razriješen spor u bitcoinskoj zajednici zbog različitih pogleda razvijača i tzv. rudara. Bitcoin se sa 1. avgustom rascijepio i dobio verziju pod nazivom bitcoin cash. Razvoj je obećavajući budući da je uz tehnologiju SegWit2X brzina transakcija znatno veća.

Među razlozima za dvilji rast bitcoina je veće zanimanje institucionalnih investiora. Povrh svega, bitcoin bi se mogao pojaviti i kao sigurno utočište. Prošle sedmice je na finansijskim tržištima bilo nervozno zbog prijetnji koje su razmjenjivali Donald Trump i Sjeverna Koreja.

Glavno pitanje je da li će bitcoin nastaviti da raste. Goldman Sachs je naveo da bitcoin trenutno jaše svoj peti bikovski val, koji bi mogao vrijednost valute povećati za oko 500 dolara, gotovo do granice od 5.000 dolara, a onda bi nakon toga uslijedila izrazita korekcija. Vjerovatno bi pad bio do 50 posto na oko 2.200 dolara.