Stiže nam USB standard nove generacije

Gadget

Taman kada ste pomislili da ste ugrabili koji komad periferije ili gadget koji se povezuje najnovijim USB standardom 3.1, stigao je i nasljednik – 3.2

Kao i obično, dolazi uz značajna poboljšanja vezana za brzinu, ali postoji i poneka caka.

Najnovije izdanje USB 3.2 standarda trebalo bi da bude potvrđeno u septembru ove godine, a nevezano za to da li ste ili niste ugrabili neki novi USB-C kabl uz odgovarajuću opremu, postoji nekoliko sitnica koje će vas zanimati.

Dok većina potrošača poznaje USB kao pravougaoni priključak, stvari su nedavno počele da dobijaju novu dimenziju – na primer, spomenutom USB-C vezom koja maksimalno iskorišćava USB 3.1. Šta to uopšte znači?

Kratka istorija USB-a

Univerzalna serijska magistrala (Universal Serial Bus, USB) je zapravo dogovoreni standard tehnoloških giganata (Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC i Nortel) na kojem je rad počeo još 1994. godine. Izvorni USB (1.0) kao standard specifiran je u januaru 1996. godine, a doveo je brzinu prenosa podataka od tada vrtoglavih 1.5Mbit/s.

Računarska periferija se prije dolaska USB-a zasnivala na bizaranom spletu različitih konektora, adaptera i opreme koja nije mogla univerzalnoda se poveže na bilo kakav računar . USB je sve to promijenio, uz poneko dodatno obećanje…

U aprilu 2000. stigao je i USB 2.0, s brzinama prenosa podataka do 480Mbit/s. Dok perifernim uređajima poput računarskih miševa i tastatura to nije bilo bitno, za eksterne diskove i memoriju to je bilo zlata vrijedno. Trebalo je čekati čak osam godina na USB 3.0, s potencijalom za prenos podataka do 5Gbps – uz zadržavanje kompatibilnosti s USB 2.0 opremom.

Ko danas ima opremu koja podržava najnoviji standard (USB 3.1), može da računa na maksimalnih 10Gbps brzine prenosa podataka, iako za većinu priključenih uređaja to nema smisla. Najnoviji standard donio je još jednu novu mogućnost – pružanje napajanja do 100W, zbog čega prenosnici i tableti polako, ali sigurno odustaju od posebnih adaptera za punjenje baterija.

Šta je danas uopšte standard?

Standard definiše USB-IF (USB Implementers Forum), a danas pokriva niz različitih tehnologija – ne samo protokole vezane za prenos podataka, već i vrstu kablova koje se koriste, kao i odgovarajuće konektore. Svi ovi dijelovi povezani su u jednu cjelinu, a uvijek postoji kompatibilnost sa starijim verzijama.

Sada slijede blage komplikacije. USB-C je specijalno namenjen iskorištavanju prednosti standarda USB 3.1 – osim velike brzine prenosa podataka, pruža mogućnost punjenja uređaja poput prenosnih računaea… ali, tehnički, riječ je o dva zasebna standarda. Recimo, kablovi koji imaju klasične pravougaone priključke (USB-A) i dalje mogu da podržavaju USB 3.1 (obično su tirkizne boje iznutra).

USB-C je osmišljen kao priključak i veza za budućnost – koja će funkcionisati apsolutno sa svim uređajima, od tastatura i mobilnih telefona, sve do prenosnih računara. A sad stiže i USB 3.2…

Najave standarda ne znače mnogo

USB-IF je najavio standard 3.2, ali to ne znači da će novi USB-C kablovi morati da se mijenjaju. Osim drastičnog povećanja brzine, nema drugih tehničkih funkcija od ključne važnosti.

Najbitnija stavka novog standarda je povećanje brzine kroz tzv. multi-lane rad, gdje je moguće iskoristiti istovremeni rad dvije 5Gbps ili 10Gbps veze zajedno, korišćenjem više vodiča u kablovima. Maksimalna brzina u teoriji tako se penje na 20Gbps.

USB 3.2 će koristiti postojeće USB-C konektorime, a u većini slučajeva neće morati da se kupuju novi kablovi za rad računara ili mobilnih telefona. Međutim, još jednom, za to ne treba posebno brinuti.

Standard će možda biti finiširan u septembru (.pdf), ali njegovu pojavu u potrošačkoj sferi ne treba očekivati u skorije vrijeme. Trendovi, planovi proizvođača, isplativost – sve to će diktirati koliko dugo će biti potrebno da se univerzalna serijska magistrala nove generacije raširi po svijetu.

Kompatibilnost je i dalje tu!

Vlasnici starih kablova i uređaja ne treba da brinu. Oni će još dugo biti podržavani, ali ako se kupuju novi komadi opreme, treba obratiti pažnju na to da koriste USB 3.1 standard i imaju USB-C konektore, čisto da bi se obezbijedilo što sporije zastarjevanje.

Budućnost je jasna: USB-C priključak i kablovi će postepeno zamijeniti Type A i Type B priključke.