Evropska komisija kontroliše Bajerovo preuzimanje Monsanta

Akvizicije

Evropska komisija je pokrenula detaljnu istragu o planiranom Bajerovom preuzimanju proizvođača modifikovanog sjemena Monsanta iz SAD, teškog 66 milijardi dolara

Postupak je pokrenut zbog zabrinutosti će da ta akvizicija ugroziti konkurentnost na različitim tržištima pesticida i sjemena.

Realizacijom tog sporazuma nastala bi najveća svjetska kompanija u sektoru proizvodnje pesticida i sjemena, saopštila je Komisija, dodajući da bi to ograničilo broj konkurenata koji prodaju herbicide i sjeme u Evropi, prenosi agencija Rojters.

„U Komisija postoji preliminarna zabrinutosti da bi predložena akvizicija mogla da smanji konkurenciju kod jednog broja različitih tržišta što bi rezultiralo višim cijenama, nižim kvalitetom, manjim izborom i smanjenjem inovacija“, navodi se u saopštenju EK.

Komisija bi mogla da blokira sporazum, ali je, kako navodi Rojters, odobrila druge slične sporazume u toj industriji, kao što je Dauovo povezivanje sa Diponom i Kemčajnino preuzimanje Singente – iako tek nakon obezbjeđivanja velikih koncesija.

Evropska komisija je navela da odricanja koja Bajer nudi za sada nisu dovoljna i da namjerava da donese konačnu odluku o sporazumu do 8. januara iduće godine.

Iz njemačke kompanije su saopštili ovim povodom da se „Bajer raduje nastavku konstruktivne saradnje sa Komisijom radi dobijanja odobrenja EK“, dodajući da se nadaju da će do kraja godine dobiti „zeleno svjetlo“ za ovu transakciju, prenosi Rojters.