Francuzi preuzimaju danski posao sa naftom, akvizicija teška 7,5 milijardi

Akvizicije

Francuska energetska kompanija Total kupuje danski Maersk Oil, u transakciji vrijednoj 7,45 milijardi dolara, od koje u Totalu očekuju da će im povećati zaradu i tok gotovine

Danska kompanija AP Moller Maersk prodaje svoje naftno poslovanje Maersk Oil kako bi se usredsrijedila na druge aktivnosti, uključujući svoje brodarsko poslovanje.

U skladu uslovima transakcije, Moller Maersk će dobiti 4,95 milijardi dolara u dionicama Totala, a francuska kompanija će preuzeti 2,5 milijardi dolara duga Maerska.

Vodeće svjetske naftne kompanije u proteklih godinu dana vratile su se na put preuzimanja, ohrabrene znakovima o oporavku na tržištu nafte.

Za prodaja dolazi u trenutku velikog restrukturiranja Maerska, s ciljem koncentracije na prevozničko i logističko poslovanje te odvajanje energetskog poslovanja, koje se suočava s padom prihoda.

Total procjenjuje da će akvizicija ostvariti sinergijski učinak od više od 400 miliona dolara godišnje.

„Ta transakcija trenutno će povećati zaradu po dionici, ubrzati novčane tokove te nam donijeti dalji rast u idućim godinama“, izjavio je izvršni direktor Totala Patrick Pouyanne.