Kina povećava finansijsku podršku realnoj ekonomiji

Svijet

Kina će povećati finansijsku podršku realnoj ekonomiji i održavati prudentnu monetarnu politiku, izjavio je guverner Kineske narodne banke (PBOC) Ji Gang u subotu na sesiji najvišeg zakonodavnog organa Kine.

Kina je u toku ove godine razumno povećala likvidnost, povećavši u prvih devet meseci nove kredite za 18,08 milijardi juana (2,49 milijardi dolara), što je rast od 1,36 milijardi juana u odnosu na isti period prošle godine.

Namenski kredit u iznosu od 200 milijardi juana obezbijeđen je ove godine kako bi se olakšala isporuka nekretnina i ublažila frustracija kupaca stanova.

Kina će nastaviti da sprovodi prudentnu monetarnu politiku i sveobuhvatno pojačati i poboljšati finansijsku nadzor, rekao je Ji.

On je rekao da će Kina nastaviti da produbljuje finansijske reforme i otvaranje, uz aktivno reagovanje na finansijske rizike.

Kina je postigla važan pomak u riješavanju velikih finansijskih rizika, sredivši od 2017. do 2021. godine više od 12 milijardi juana neizvršenih imovina u bankarskom sektoru.

Kad je riječ o kursu domaće valute, Ji je rekao da će Centralna banka Kine održavati juan relativno stabilnim dok će povećavati fleksibilnost kursa valute.

Kina je ove godine predstavila nekoliko mjera kako bi povećala podrška ekonomiji. BDP u Kini u trećem kvartalu je porastao za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lane, što je bilo iznad tržišnih očekivanja.

Media Biro