Švedskoj treba 64.000 stranih radnika godišnje

Švedskoj je godišnje potrebno 64.000 imigranata kako bi spriječila narušavanje ekonomskog rasta, uzrokovano nedostatkom stručne radne snage

Generalni direktor Zavoda za zapošljavanje Mikael Sjoberg je rekao da bi nedostatak stručne radne snage već naredne godine mogao znatno naštetiti Švedskoj.

Iz Zavoda navode da je zbog nedovoljnog broja radno sposobnog domicilnog stanovništva, potreban veći broj stranih radnika.

Stopa nataliteta u Švedskoj je veoma niska, a domaće stanovništvo se smanjuje. Kako bi nastavili dalji rast, potreban je rad, a samim tim i veća populacija. Pojedine kompanije već osjećaju posljedice nedostatka radne snage, naglasivši kako će ovaj problem rasti i naredne godine.

– Nedostatak radne snage već utiče na javni sektor, a naredne godine će posljedice toga osjetiti sve više preduzetništva. Određeni broj privatnih kompanija je takođe pogođen ovim problemom koji će rasti i naredne godine – rekli su iz Zavoda.

Smanjenje broja ljudi koji napuštaju srednje škole prije završetka školovanja i podizanje starosne granice za odlazak u penziju su načini kojim bi se mogla ublažiti situacija, ali je kao dugoročno rješenje neophodna imigracija.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Švedske, sve veći broj poslova u toj zemlji dobijaju osobe koje su rođene van Švedske. Navodi se da je glavni razlog tome što se konstantno smanjuje broj radno sposobnog domicilnog stanovništva, zbog čega švedske firme angažuju sve više stranaca.