Samopouzdanje je precijenjeno, a evo kako da i bez njega činite čuda

Style

Autori knjiga za samopomoć, „lajf koučevi“ i predavači najrazličitijih radionica za lični razvoj imaju isti cilj: da vam pomognu da imate više samopouzdanja

Ali, šta ako vam ono nije urođeno? Šta ako vas i najmanja greška tjera da se tresete? Da li to znači da nikada nećete biti uspješni preduzetnik?

I dok je zaista tačno da ćete, ukoliko pokažete da posjedujete samopouzdanje, lakše pridobiti ljude to nije jedini put do uspjeha. Mnogi uspješni preduzetnici su bili nesigurni u sebe. Evo kako su oni postigli uspjeh:

Prekinite da krivite sebe jer ste uplašeni

U jednom skorašnjem intervjuu u novinama, jedan uspješan biznismen je rekao: „Morate da vjerujete u svoj posao u potpunosti. Ako čak i malo sumnjate, nećete uspjeti.

To je prilično velika obaveza koju sebi možete da nametnete. Ako vaš posao ne uspije, da li će to zaista biti zbog toga što ste vi u jenom trenutku posumnjali u njega? Naravno da ne.  Ulazak u rizik je obavezan dio.

Iskoristite strah u svoju dobit

Problem sa strahom je što nas nekada sprečava da preduzmemo akciju i često nam dolazi prerušen u vidu racionalizacije i kao: „Moram sve prvo dobro da istražim“ ili „za nekoliko mjeseci će tržište biti bolje“. Počnite tako što ćete odlučiti da vas strah neće paralisati i zapamtiti da donošenje odluke (pa čak i one pogrešne) je skoro uvijek bolje od nedonošenja nikakve.

Međutim, ako mu dopustite, strah vas može usmjeriti u pravom smjeru. Ukoliko brinete da nećete imati dovoljno novca da isplatite plate, to vas može natjerati da pozovete stare klijente da kupe vaš proizvod, iako se plašite odbijanja.

Dakle, kada god možete, peretvorite vaš strah u motivaciju kako biste više uradili ili postali pametniji. To možda ne bude najprijatniji put ka uspješnom poslovanju, ali ćete postići cilj.

Ponašajte se kao da ste neko drugi

Nekada je najbolji način da se nosite sa manjkom samopouzdanja da zamislite šta bi samopouzdana osoba uradila na vašem mjestu.

Uradite domaći

Ako vam nedostaje samopouzdanja, ne pravite stvari gorim jer ste nepripremljeni za izazove sa kojima ćete se susretati. Provedite onoliko vremena koliko možete kako biste naučili sve što je relevantno za vašu profesiju i određene projekte na kojima radite. Što ste spremniji, to ćete imati manje vremena da se plašite.

Vježba

Što češće radite stvari koje se nalaze izvan vaše zone komforta, manje ćete se osjećati ograničenim. Što više vremena provedete radeći zadatke koji vam izgledaju lako i neizazovno, teže će vam biti da uradite nešto neočekivano.