Kina: Nešto jača, nešto slabi, prosjek dobar

Akcije

Kineska proizvodna aktivnost je ubrzala tempo, prema zvaničnim podacima koji pokazuju da se ta ključna komponenta druge najveće svjetske ekonomije čvrsto drži

Podaci pokazuju da je mjesečni indeks menadžera nabavke (PMI) porastao na 51,7 poena u avgustu sa 51,4 poena u julu, prenosi agencija AP. Indeks se temelji na lestvici od 100 poena, na kojoj cifre iznad 50 označavaju ekspanziju.

To je 13. uzastopni mjesec kako indeks PMI bilježi rast, podacima koje je prikupila Federacija logistike i nabavke, a koji su objavljeni na zvaničnom sajtu kineske državne statistike.

Proizvodnja i ukupne nove narudžbine su povećane, ali su izvozne porudžbine zabilježile sporiji tempo rasta, pokazuju podindeksi iz istraživanja, što ukazuje na to da je domaća tražnja ojačala na račun globalne tražnje.

Međutim, poseban indeks koji mjeri neproizvodne djelatnosti je pao u avgustu drugi mjesec zaredom, na 53,4 poena sa 54,5 poena iz prethodnog mjeseca, što ukazuje na usporavanje zamajca u kineskom sektoru usluga.

Ekonomisti očekuju u petak objavu indeksa PMI u privatnom proizvodnom sektoru koji zajednički rade kompanije Kajksin i Markit, kako bi dobili sveobuhvatniju sliku o stanju ekonomije Kine.

Pokazatelji Federacije su više fokusirani na velika preduzeća u državnom vlasništvu, dok je indeks Kajksin usmjeren na manje privatne firme, i ta dva indeksa se ne kreću uvijek u istom pravcu.

Najnovije cifre o proizvodnom sektoru dolaze nakon podataka o trgovini koji su objavljeni početkom avgusta, a koji su pokazali da od jula usporava rast izvoza i uvoza, što je obeshrabrujući znak za tražnju.

Analitičari predviđaju da će ekonomski rast Kine ove godine usporiti, pošto kontrole bankarskih pozajmica, koje imaju za cilj zaustavljanje rasta nivoa duga, počinju da daju efekte.