Gladovanje – „tajna uspjeha“ lidera iz Silicijumske doline

Style

Ako vam trodnevno gladovanje zvuči kao neko srednjevekovno sredstvo mučenja, onda niste čuli za takozvanu „biohakersku dijetu“ kojoj pribjegavaju milijarderi iz Silicijumske doline

Strogi režimi gladovanja koji se ponekad zasnivaju na potpunoj eliminaciji hrane na duži vremenski period postali su omiljeni moćnim liderima kompanija, koji tvrde da su tako bolje fokusirani.

Fil Libin, bivši izvršni direktor Evernote-a i sadašnji direktor Al Studio All Turtles-a, kaže da ga je gladovanje učinilo boljim liderom i tvrdi da je to nešto najpametnije što je u životu uradio.

S njim se slaže i Džefri Vu, osnivač i direktor „Nootrobox“ suplemenata koji redovno praktikuje povremeno gladovanje.

Gladovanje je popularizovao neuronaučnik Mark Metson, koji je otkrio da mozak reaguje na dugotrajnu glad tako što aktivira posebne putanje koje smanjuju uticaj stresa i rizik od bolesti.

On je takođe tvrdio da gladovanje povećava proizvodnju proteina – neurotropskih faktora – koji podstiču rast sinapsi. Pored slavnih ličnosti poput Mirande Ker i Dženifer Eniston, pobornici ovog načina ishrane postali su i biznismeni, koji sada imaju čak i udruženje pod nazivom „WeFast“, koje je pokrenuo Vu.