Argentina se kocka sa Mundijalom, Čile još gori

Sport

Fudbaleri Argentine i Čilea nastavili su sa razočaravajućim partijama u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Argentina je odigrala neriješeno sa Venecuelom 1:1 koja je inače najslabiji tim na tabeli, dok je Čile nakon neuspjeha protiv Paragvaja, izgubio i u Boliviji – 1:0.

‘Gaučosi’ jesu pružili bolju partiju nego prije nekoliko dana protiv Urugvaja, ali su se ponovo obrukali i doveli plasman na Mundijal pod znak pitanja.

Muriljo je u 51. minutu šokirao domaćina i donio prednost Venecueli, ali je samo tri minuta kasnije Felčer pogodio sopstvenu mrežu i dao kakvu-takvu nadu ekipi Horhea Sampaolija.

Argentina je preko Lea Mesija imala veliku šansu da dođe do preokreta u finišu, najbolji fudbaler Barselone je promašio i jedna od najvećih svjetskih fudbalskih sila ostala je na petom mjestu na tabeli sa 24 boda (baraž), koliko ima i četvrtoplasirani Peru, ekipa koja se nalazi na posljednjoj poziciji koja znači direktan plasman u Rusiju.

U sljedećem kolu Argentinci će igrati upravo protiv Perua, koji je savladao Ekvador sa 2:1 u gostima, ali zbog žutih i crvenih kartona ostao bez nekoliko veoma važnih pojedinaca.

Za razliku od mnogih ranijih ciklusa, Čileanci će veoma teško da se domognu i baraža jer su trenutno šesti sa 23 boda. Bolivija je slavila minimalnim rezultatom, a strelac jedinog gola bio je Arke u 58. minutu sa bijele tačke, pošto je prethodno lopta u ruku pogodila Dijasa.

Ni ovakav učinak Čile ne bi imao jer, podsjetimo, nisu pobijedili Boliviju ni kod kuće, ali su osvojili bodove za zelenim stolom jer se ispostavilo da su gosti u finišu ubacili igrača koji nije imao pravo da igra.

Sada će imati dodatni problem pred rasplet u kvalifikacijama – igraju u posljednja dva kola protiv Ekvadora i Brazila, ali će u prvom meču biti lišeni pomoći najboljeg igrača Aleksisa Sančesa koji je suspendovan zbog kartona.

Najveće iznenađenje kvalifikacija predstavlja reprezentacija Perua koja ima priliku da ode na prvo planetarno takmičenje od 1982. godine. U 16. kolu savladali su Ekvador rezultatom 2:1 i to učinili sa igračem manje. Strijelci su bili Flores i Urtado, dok je jedini pogodak za domaćina djelo Enera Valensije iz penala.

Urugvajci su sa 2:1 savladali Paragvaj i probili se na drugu poziciju sa 27 bodova, jednim više od Venecuele, koja je odoljela Brazilu (1:1), ali sada gleda u leđa i Urusima.