Dolar pao na najniži nivo od 2015.

Valuta

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta pala je prošle sedmice na najniži nivo od januara 2015. godine, dok je evropska valuta u zamahu

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošle sedmice 1,5 odsto, na 1,2035 USD, a u jednom trenutku je dostigla i 1,2092 USD, novi najviši nivo od januara 2015, prenosi SEEbiz.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs potonuo 2,2 odsto, na 107,85 jena (JPY), a u jednom trenutku i na samo 107,33 JPY, najniži nivo u deset mjeseci.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice skliznuo 1,5 odsto, na 91,4 boda.

U petak je taj indeks zaronio na samo 90,99 bodova, novi najniži nivo u više od dvije i po godine, jer je američka valuta pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti u vezi Sjeverne Koreje i prijetnji uragana Irma Floridi, pa u ovakva nesigurna vremena ulagači traže sigurnija utočišta za kapital.

Zbog toga su ojačale valute koje se smatraju sigurnijima, kao što su švajcarski franak i japanski jen.

Snažno je prema dolaru ojačala i jedinstvena evropska valuta jer se u eurozoni uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) godinama vodila vrlo labavu politiku.

Doduše, po tom pitanju zasad nema ništa novo jer je u četvrtak, nakon sjednice čelnika ECB-a, Mario Draghi kazao da će banka ove jeseni, najvjerovatnije u oktobru, odlučivati o smanjenju podsticajnih mjera.

Draghi je poručio i da privreda eurozone jača, ali da inflacija i dalje slabi. On je kazao i da ECB mora uzeti u obzir slabljenje inflacije zbog snažnog eura.

Međutim, osim toga nije se više osvrnuo na jačanje evropske valute, pa su ulagači odahnuli jer su se plašili da bi Draghi mogao upozoriti da jaki euro, koji je prema dolaru od početka godine ojačao oko 15 odsto, šteti izvozno usmjerenoj privredi eurozone.

“Draghi je govorio o euru, ali o njegovom uticaju na inflaciju. Međutim, osim što je kazao da će pratiti kretanje kursa eura, Draghi nije naznačio da će banka nešto preduzeti u vezi toga”, kazao je direktor u Barclays banci u Singapuru, Mitul Kotecha.

Tržišta su pažljivo pratila i poruke iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed). U četvrtak je predsjednik Fedovog ogranka u Njujorku William Dudley saopštio da bi Fed trebalo da nastavi postupno da podiže kamatne stope, ukoliko bude jačala niska inflacija.

Međutim, sve je više sumnje u to da će Fed do kraja godine još jednom povećati kamate. Šanse da ključne kamatne stope budu podignute do kraja godine sada iznose svega 20 odsto, dok su još prije dvije sedmice iznosile oko 33 odsto.

“Zamah je sada apsolutno na strani eura i mišljenja smo da u narednim mjesecima možemo očekivati nastavak oporavka kursa eura prema dolaru”, kazala je valutna analitičarka u Danske Banku, Christin Tuxen.