Avril Lavinj „najopasnija osoba na internetu“

Computers

Kompanija koja se bavi sajber bezbjednošću McAfee objavila je svoj godišnji izvještaj o najopasnijim internet pretragama (kada je riječ o poznatim osobama) koje vode ka stranicama na kojima se može „pokupiti“ virus, a na samom vrhu je pjevačica Avril Lavinj

Ovo je 11. put da McAfee izdaje ovaj izvještaj koji otkriva uz koje se poznate osobe vezuje najviše stranica gdje možete pokupiti virus.

Prethodnih godina pri vrhu liste su se našle glumice Ejmi Šumer i Ema Votson dok su se na ovogodišnjoj listi iza Avril Lavinj plasirali pjevači Bruno Mars, Karli Re Džepsen, Zejn Malik i Seline Dion.

„Sajber kriminalci nastavljaju zloupotrebljavati ljudsku opčinjenost s poznatim osobama kako bi ih usmjeravali na internet stranice koje u sebi sadržavaju zlonamjerne programe za krađu identiteta i instalaciju malvera“, stoji u izjavi iz McAfeeja. Na njihovom spisku opasnih osoba nalazi se procjena koliko je vjerojatno da će korisnik nabasati na sumnjivu stranicu.

Šanse da ćete prilikom pretraživanja Avril Lavinj biti usmjereni na stranicu sumnjivog sadržaja je 14,5 posto, s tim da taj broj skače na 22 posto kada njenom imenu dodate riječi „free mp3“.

„U današnjem digitalnom svetu korisnici žele odmah da imaju najnovije hit albume, spotove, filmove, serije i slično“, rekao je Geri Dejvis, šef bezbednosti potrošača u McAfeeju.

„Potrošači često stavljaju komociju ispred bezbjednosti, pa zbog toga nerijetko kliknu na sumnjive stranice. Veoma je važno da prije svakog klika dobro promisle o tome gde će ih taj klik odvesti“, dodaje.

Lavinj je posljednje četiri godine bila muzički neaktivna budući da se borila s lajmskom bolešću. Nedavno je međutim na Instagramu objavila da priprema nove pjesme pa je vjerojatno zbog toga skočio broj pretraga njenog imena. Lavigne je prva pjevačica koja se plasirala na sam vrh McAfeejeve liste.