Amerika zabranila upotrebu “Kasperski” antivirusa

Computers

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost SAD naložilo je da se prekine korišćenje programa „Laboratorije Kasperski“ u svim federalnim ustanovama zbog, kako je navedeno, mogućnosti da ovaj softver koriste ruske vlasti

U roku od 30 dana ustanove moraju da daju izvještaje o korišćenju programa „Kasperski“, a u roku od 60 dana da naprave plan za prelazak na druge proizvode. Tri mjeseca je rok za početak realizacije planova odustajanja od produkcije kompanije, navedeno je u saopštenju.

„Ova dejstva su zasnovana na rizicima za informacionu bezbjednost koju proizvodi ’Kasperski‘ predstavljaju za federalne informacione sisteme… Ministarstvo je zbog veza pojedinih predstavnika ’Kasperskog‘ s ruskim obavještajnim službama i drugim državnim organima, kao i zbog normi ruskog zakona, prema kojoj ruska obavještajna zajednica može da traži ili da primora ’Kasperski‘ da pruža pomoć i presrijeće komunikaciju koja protiče kroz rusku informativnu mrežu“, navedeno je u saopštenju.

Postoji rizik da ruska vlast, ili sama, ili u saradnji s ’Kasperskim‘ iskoristi pristup koji omogućavaju proizvodi ’Kasperskog‘ kako bi kompromitovala informacije i informacione tehnologije koje se direktno tiču nacionalne bezbjednosti SAD, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo nije predstavilo nikakva svjedočanstva o vezama „Laboratorije Kasperski“ s ruskim vlastima.

Ruska kompanija ima pravo da da objašnjenja ili da se žali na odluku o zabrani korišćenja svojih proizvoda u federalnim ustanovama SAD, navedeno je u saopštenju.

„Ministarstvo garantuje da kompanija ima sve mogućnosti da informiše v. d. ministra o bilo kakvim dokazima, materijalima ili podacima koji imaju veze sa situacijom“, navedeno je u saopštenju.