Pala istorijska odluka: SAD povlače milijarde

Banke

Centralna banka SAD odlučila je da u oktobru počne da smanjuje ogroman portfolio obveznica, a da referentne kamatne stope za sada ostanu nepromijenjene

Federalne rezerve (Fed) saopštile su da će u oktobru početi postepeno da smanjuju svoj portfolio obveznica, vrijednih 4,5 hiljada milijardi dolara, kupljenih u cilju podsticanja ekonomije poslije izbijanja svjetske finansijske krize 2008. godine.

Fed planira da smanjuje portfolio obveznica kojim dominiraju državne i hipotekarne obveznice, tako što će svakog mjeseca trošiti manje novca za njihovu zamjenu.

Plan Feda je da u oktobru na obveznice potroši 10 milijardi dolara manje nego do sada, da bi u oktobru 2018. godine postigao 50 milijardi dolara manju potrošnju na obveznice.

Centralna banka je odlučila da zadrži kratkoročne referentne kamatne stope na nivou između jedan i 1,25 odsto. Fed navodi da tržište rada jača, ali da je inflacija još ispod željenih dva odsto na godišnjem nivou.

Zvaničnici Federalnih rezervi i dalje očekuju da će podići kratkoročne referentne kamatne stope još jednom do kraja godine i najavljuju tri podizanja u 2018. godini, ako dodje do rasta konstantno niske inflacije, dok za 2019. godinu sada predvidjaju dva umjesto tri podizanja kamatnih stopa.