Stvarni gubici Konzuma prelaze vrijednost društva

Region

Revizija poslovanja koncerna Agrokor, koju je u četvrtak predstavio sanacioni upravnik kompanije Ante Ramljak, pokazala je velike ispravke nadole

Iz revidiranog finansijskog izvještaja za devet ključnih kompanija iz sastava Agrokora vidljivo je da je njihova vrijednost precijenjena za 13,4 milijarde kuna, odnosno 1,79 milijardi eura.

Iz revidiranih podataka, koje sadrži saopćenje Pricewaterhouse Coopersa,  vidi se da je u Konzumu 2015., umjesto stvarnog gubitka, koji je iznosio milijardu i 600 miliona kuna, prikazano 247 miliona kuna dobitka. Takođe, prikazani prihodi ne odgovaraju stvarnom stanju. Umjesto prikazanih 14,6 milijardi kuna, ostvareni prihodi u 2016. godini iznosili su samo 10,7 milijardi kuna. Ukupni gubici Konzuma iznose 7,6 milijardi kuna, što snažno prelazi vrijednost društva.

Najznačajniji negativni uticaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 odsto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazao je revizorski izvještaj.

Ramljak je rekao da obim revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvata 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 odsto grupnog prihoda te 98 odsto grupne dobiti za 2016. godinu.

„Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku vanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja“, istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, finansijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.