Gref: Ramljak ucjenjuje Sberbanku

Svijet

Prvi čovjek ruske Sberbanke Herman Gref nazvao je ucjenjivačkim isključivanje te banke iz Savjeta povjerilaca, formiranog u okviru postupka vanredne uprave nad hrvatskim koncernom “Agrokor”, te poručio da će ova banka zaštitu prava potražiti na sudu

“Ta neispravna odluka vanrednog povjerenika za `Agrokor` /Ante Ramljaka/ može se shvatiti kao ucjena”, rekao je Gref.

On je podsjetio da je 10. novembra vanredna uprava “Agrokora” osporila Sberbanci potraživanja od 1,13 milijardi evra, čime je isključila tu banku iz Savjeta povjerilaca, prenose hrvatski mediji.

Gref je dodao da je vanredna uprava kao razlog takvih odluka pomenula tužbu Sberbanke za vraćanje potraživanja, podnesenu u inostranstvu.

“Takvi postupci vanrednog povjerenika su, blago rečeno, apsolutno nekorektni. To da prihvatanje ili odbijanje prava na vraćanje naših potraživanja ili njihovo stavljanje pod sumnju zavisi od realizacije našeg prava da ih ostvarimo sudskim putem, faktički se može shvatiti kao ucjena”, rekao je Gref.

On je dodao “da je ucjena vanrednog povjerenika za `Agrokor` prema jednom od ključnih kreditora vrlo čudna situacija”, te da se Sberbanka zalaže za transparentnost u procesu oživljavanja koncerna.

Gref je poručio da će svoja prava štititi na sudu, ako im bude onemogućeno ostvarenje povjerilačkih prava.

Vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak danas je od uprava preduzeća iz sistema koncerna zatražio sazivanje glavnih skupština akcionara na kojima bi trebalo da bude odlučeno o pokriću gubitaka zabilježenih u prošloj godini.

Ramljak je nedavno predao Trgovačkom sudu u Zagrebu tabele sa osporenim potraživanjima ruske Sberbanke, koja ukupno iznose oko 1,13 milijardi evra.

Takvu mogućnost ranije su najavili Ramljak i advokat “Agrokora” Tin Dolički, s obrazloženjem da je ruska banka pokrenula niz sporova, te da potraživanja pokušava da naplati u inostranstvu.

Ramljak je kao razlog osporavanja ovih potraživanja naveo i neusklađeno stanje potraživanja i obaveza u poslovnim knjigama.

Ovim potezom, Ramljak je izbacio Sberbanku iz glasanja o nagodbi, nakon čega će, najvjerovatnije, uslijediti tužba ove ruske banke, koja je bila najveći kreditor “Agrokora”.