Ko je Tatyana Bakalchuk – najbogatija Ruskinja

Milioneri

Bogatstvo vlasnice i osnivača internet prodavnice Wildberries dostiglo 1,4 milijarde dolara…

Ruska preduzetnica korejskih korijena, milijarderka i osnivačica Wildberriesa, prve i najveće ruske online platforme za prodaju odjeće i modnih dodataka, Tatyana Bakalchuk (44), poslije 15 godina prestigla je Jelenu Baturinu, šeficu kompanije Inteko menadžment čije je bogatstvo procijenjeno na 1,2 milijarde dolara.

Wildberries je pokrenula 2004. dok je, kao profesorica engleskog jezika bila na porodiljskom dopustu s prvim od četvero djece, kako bi obezbijedila novac za bebu, jer ona i suprug (IT stručnjak) nisu dovoljnu zarađivali. Isprva je prodavala samo odjeću i dodatke iz njemačkih kataloga Otta i Quellea, a prva mušterija svoje online trgovine bila je – ona. Jer, u to vrijeme nije postojala nijedna online trgovina na ruskom tržištu. Otuda je u tome i vidjela šansu. Rad se uskoro isplatio, pa je Wildberries vremenom uveliko prerastao prvobitnu ideju o prodaji odjeće i obuće, tako da je danas u asortimanu 15.000 artikala, poput onih za kuću, knjige, sportska oprema, brojni dodaci. Što je važno, Bakalchuk je ostala 100% vlasnik kompanije, ali i prva ruska milijarderka, zbog čega je Forbes uvrstio među sto najbogatijih Rusa.

No, prvi paketi su na njenu adresu stizali gradskim prevozom, a porodična kuća je pretvorena u skladište. Danas, nova procjena bogatstva Tatjane Bakalčuk rezultat je rasta prometa od čak 88%, na 3,63 milijarde dolara, koliko je bilo u 2019. A samo godinu ranije, njeno bogatstvo procijenjeno je na 600 miliona dolara.

Online prodavnica Wildberries postoji 15 godina i posluje u zemljama Evroazijske ekonomske unije. Prisutna je na tržištima Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgizije, Jermenije i Poljske.

I ŽENE U TOP 100
Filolog Tatyana Kovalchuk, čiji je suprug Jurij bogataš i Putinov prijatelj, suvlasnica je porodične firme preko koje ima dionice velikih firmi, poput Ruske banke – novajlija je na Forbesovoj listi, sa bogatstvom od 600 miliona $, pa je iza Baturine, na trećem mjestu.
Sa istim bogatstvom slijedi je Elena Rybolovleva, koja je većinu imovine stekla kroz razvod od milijardera Dmitrija Ribolovljeva. Olga Belantseva, suvlasnik fabrike dječje hrane, na 5. je mjestu sa 550 miliona dolara dok je teniserka, Marija Šarapova, sa 180 miliona dolara, 25. na listi najbogatijih Ruskinja.