Američka ekonomija – mašina za izradu milionera

Devedesetih godina, biti milioner je stvarno značilo nešto, o čemu govori podatak da je prije dvadesetak godina bilo značajno manje milionera u SAD-u, nego što je to danas slučaj

Primjera radi, 1995. godine, tek tri miliona američkih domaćinstava je posjedovalo bogatstvo veće od milion dolara, što je činilo procenat od oko tri procenta stanovništva.

Ideja o dostizanju statusa milionera je bila malo vjerovatna, o čemu govori podatak da je popularna TV emisija iz 1999. godine pitala ko želi da postane milioner, što je u to vrijeme bila itekako velika stvar.

Danas, ova tema ne zavređuje istu pažnju. Prema istraživanju američkog FED-a o potrošnji domaćinstava tokom 2016. godine, gotovo 15 miliona američkih domaćinstava raspolaže imovinom vrijednom većom od milion dolara. Podsjetimo, neto vrijednost se definiše kao štednja i imovina domaćinstva minus njegov dug.

U nedavno objavljenom istraživanju, ekonomista Njujorškog univerziteta Edvard Volf ističe da je u deceniji pre 1995. godine u redovima milionera zabilježen mali rast.

Danas postoji nešto više od 9,1 milion domaćinstava u SAD, koji bi bili milioneri 1995. godine

Millionerski bum je dio akcije brzog porasta nejednakosti u bogatstvu u periodu nakon 1980. godine. Naime, dok su niža i srednja klasa bilježile sporiji rast prihoda, plate su bile u stalnom porastu za Amerikance sa visokim prihodima. Kombinujte veće prihode sa snažnim berzanskim tržištem i dobijate mnogo više milionera.

U periodu od 2013. do 2016. godine broj milionerskih domaćinstava je porastao za više od dva miliona. Volf tvrdi da se to uglavnom može pripisati aktivnostima na berzi. Porast cijena akcija, takođe, objašnjava porast broja djece-milionera, onih sa neto vrijednošću od deset miliona dolara, čiji se broj povećao sa 400.000 u 2013. godini na više od 630.000 u 2016. godini.

Međutim, milion dolara danas nema istu vrijednost koju je imao 1995. godine. Naime, da bi bio jednak  milioneru iz 1995. godine, današnji milioner bi trebao da ima imovinu vrijednu četiri miliona dolara, kako bi se rangirao na isto mjesto kao milioner iz 1995. godine.