Slovenački turizam procvetao zbog Melanije Tramp

Slovenački turizam bilježi odlične rezultate zahvaljujući opštem procvatu turizma u Evropi, ali i tome što je na jugoistoku Slovenije, u gradiću Sevnica, rođena Melanija Tramp

Slovenija, kao mjesto rođenja prve dame SAD Melanije Tramp, očekuje devetoprocentni rast prihoda od dolazaka stranih turista u ovoj godini, i petprocentno povećanje prihoda u 2018. godini, rekao je slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

Ova godina će biti četvrta rekordna godina zaredom za slovenački turizam, nakon što su prihodi od priliva stranih turista dostigli oko 2,3 milijarde evra prošle godine, prenosi agencija Rojters.

– Imali smo veliko interesovanje međunarodnih novinara zbog prve dame SAD i uspjeli smo da predstavimo Sloveniju kao atraktivnu, zelenu zemlju – rekla je direktorka Turističke organizacije Slovenije Maja Pak.

Počivalšek je, takođe, naglasio da će Slovenija postepeno privatizovati svu infrastrukturu u oblasti turističkog smještaja, što bi trebalo da pruži dodatni podsticaj turizmu. Trenutno je oko 40 odsto hotela u Sloveniji u rukama države, navodi britanska agencija.

Od početka godine do kraja oktobra, broj stranih turista u Sloveniji povećan je skoro 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci statističke službe Slovenije.

Istovremeno, broj turista iz SAD je u devet mjeseci povećan 23,4 odsto.