Merida – grad salse i rokenrola

Travel

 

Merida je glavni i najveći grad Jukatan države u Meksiku, a takođe je kulturni, ekonomski i finansijski centar regije

Iako vam Kankun možda djeluje primamljivije, Merida kosmopolitski grad sa mnogobrojnim muzejima, galerijama, restoranima i radnjama i nekadašnji centar kulture Maja.

Drevni grad Maja T’ho, Španci predvođeni Fransiskom de Montejom su 1542. preimenovali u Merida. S obzirom na pretkolonijalnu istoriju, Merida se smatra jednim od najstarijih neprekidno naseljenih gradova u Americi. Početkom 20. vijeka grad je bio veoma razvijen, a privredni uspon se bazirao na proizvodnji kanapa od agave. Nakon što su ovde stigli Španci, pet glavnih antičkih piramida Maja uništene su totalno, a od njihovih ruševina konstruisana je katedrala i mnoge druge važne građevine.

Merida ima jedan od najvećih istorijski očuvanih centara u Latinskoj Americi. Samo je istorijski centar Meksiko Sitija veći. Ovaj grad ima i svoj nadimak – La Ciudad Blanca, pa je njen naziv Bijeli grad. Razlog ovom nadimku su građevine od bijelog krečnjaka koji se koristio u građevinarstvu, iako će vam današnje lokalno stanovništvo reći da je to zbog njegovih čistih ulica i centralnih trgova, što je ruku na srce, istina. Ovo je inače jedan od najbezbjednijih gradova u Meksiku. Stopa kriminala je veoma mala.

Jedinstvena kultura i tradicija ogledaju se u lokalnom odijevanju, jeziku i kuhinji kao i poštovanju običaja, praznika i slavlja. Ima nečeg elitističkog u Meridi što je potpuno razlikuje od ostatka Meksika, a toga su svi stanovnici ovog grada svjesni.

Ovdje se govori španski sa izrazitim akcentom Jukatana. Kuhinja Meride se takođe razlikuju od tradicionalne meksičke kuhinje i predstavnik je lokalne autohtone kulture, miks je karipske, meksičke, evropske i bliskoistočne kuhinje.

Muzika i ples imaju važno mjesto u kulturnom nasljeđu, pa nije nemoguće da ćete prisustvovati nekom vikend festivalu tokom vašeg boravka ovdje.

Ukoliko tokom vašeg boravka u Meridi poželite da kupite neki lokalni suvenir, za muškarce predlažemo da to obavezno bude gvajabera tradicionalna bijela košulja izrađena od lana i pamuka, a za žene predlažemo hipiles izvežene bijele tunike koje su nekada bile obilježje domorodačkih žena regije.

Merida je grad kontrasta, boja, umjetnosti, arhitekture, hrane, istorije i romanse. Ovde se susreću avantura i egzotika, salsa i rokenrol. Zbog toga, ukoliko biste u neke toplije krajeve u ovom periodu, a plaže su na samo 20 minuta od centra grada, put pod noge i pravac Meksiko!