Mladi milioner razočaran bitkoinom stvara novu kriptovalutu

Uspon kriptovaluta neke je ljude učinio multimilionerima gotovo preko noći, a većina je tih novopečenih milionera još na fakultetu ili je od njega odustalo upravo zbog novca

Jedan od takvih kriptobogataša je i 19-godišnji Erik Finman koji je upravo zahvaljujući divljanju cijene bitkoina postao milioner. Za razliku od većine drugih kriptobogataša, koji čekaju pravi trenutak da unovče svoje bitkoine, Finman ima posebnu misiju. Tokom prošle godine, Finman se razočarao u svijet kriptovaluta te smatra kako originalna ideja blokčejna i kriptovaluta više ne postoji već su je nadjačale prevare i politika oko toga može li bitkoin zamijeniti tradicionalni novac. Stoga je odlučio to da promijeni pa putuje širom svijeta i okuplja druge istomišljenike, većinom bitkoin milionere, kako bi pokrenuli novu kriptovalutu koja bi riješila, po njegovom mišljenju, najveće probleme kriptovaluta.

– Razočaran sam stanjem kriptovaluta. Cijeli bum je donio i mnogo prevara i prljavih dogovora. A bitkoin zajednica, generalno, je previše usmjerena na vlastite interese da bi modernizovala tehnologiju koja leži iza svega – kaže Finman.

Za njega je veliko tržište kriptovaluta korumpirano, što je, po njegovom mišljenju, dovelo do toga da većina kriptovalute smatra vrijednošću poput zlata, a ne potencijalnom zamjenom za novac. Zato okuplja istomišljenike, koje naziva bitkoin kitovima, koji su spremni uložiti u stvaranje nove kriptovalute koje bi bila sve što bitkoin nije – manje kolebanje na tržištu te jeftiniju i bržu transakciju.

Nova kriptovaluta biće jednostavnija za korištenje prosječnom korisniku, ističe Finman. To ne znači nužno da će njegova ekipa biti ta koja će osmisliti i svijetu predstaviti novu i bolju kriptovalutu. Već da će potreba za takvim rješenjem biti toliko velika, da korisnici neće imati ništa protiv zaboraviti na stare načine i kriptovalute.