Nova Mercedesova A-klasa

Automobil

Nova Mercedes-Benc A-klasa u potpunosti ponovo definiše moderni luksuz, pogotovo unutrašnji dizajn. Tehnologija virtuelne stvarnosti i inteligentno upravljanje glasom, okosnica su novog multimedijalnog sistema

Što se tiče tehnologije, nova A-klasa ne samo da zauzima prvo mjesto zahvaljujući MBUX – Mercedes-Benz User Experience nego nudi nekoliko funkcija koje su prije bile rezervisane samo za luksuznu klasu. U određenim uslovima vožnje prvi put se može voziti poluautonomno, a na zahtjev su dostupna prednja svjetla Multibeam LED. Svi modeli nove A-klase pokretani su novim dizel i benzinskim motorom a iskoristivost ovoga modela, iako je Mercedes-Benc zadržao sportski izgled, povećana je.

23 jezika, zasad razumije i govori nova A-klasa. Sistem ne trazi precizno pitanje, već je u stanju da zaključuje i iz konteksta

Spoljašnjost nove A-klase odiše sportskim karakteristikama, dinamikom i emocijama. Progresivni dizajn prednjeg kraja s niskim poklopcem motora, vodoravnim LED svjetlima s kromiranim elementima te dnevnim pozicijskim svjetlima u obliku baklje garantuje privlačan izgled. Istaknuta prednja maska s Mercedesovom zvijezdom, čija silueta se otvara prema dnu, što je nasljedstvo prethodnika, uključuje klinove u obliku dijamanta i centralnu srebrnu prečku koja ističe sportsku notu.

Unutrašnjost nove A-klase potpuno je redefinisana modernim i avangardnim izgledom. Mercedes-Benz ima sasvim nov pristup, pokrećući revoluciju u kompaktnoj klasi s potpuno novim osjećajem unutrašnjeg komfora.

Nova A-klasa uključuje najnovije sisteme pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom vozaču, što daje najviši nivo aktivne sigurnosti u segmentu s funkcijama koje su preuzete iz S-klase. A-klasa prvi put, u određenim uslovima, može voziti poluautonomno. Kako bi to učinila, detaljno prati situaciju u saobraćaju – poboljšani radarski sistemi i sistemi kamera omogućuju joj da vidi čak 500 metara napred i 80 metara iza.

Nova A-klasa može se naručiti već od marta, a u salone stiže u proljeće.