Najveća razlika između dvojice najbogatijih

Vlasnik kompanije Amazon Džef Bezos je najbogatiji na svijetu i smijenio je sa vrha Forbsove liste osnivača i vlasnika Mikrosofta Bila Gejtsa, koji je na drugom mjestu

Zahvaljujući porastu vrijednosti dionica Amazona za 59 odsto tokom posljednje godine, Bezos je udvostručio svoje bogatstvo koje se sada procjenjuje na oko 120 milijardi dolara, znatno više od Gejtsovih 90 milijardi.

Ovo je najveća razlika između prva dva najbogatija čovjeka na svijetu posljednjih godina.

Legendarni investitor Voren Bafet ostao je na trećoj poziciji, a na četvrto mjesto se popeo francuski industrijalac Bernard Arno, koji je prošle godine bio na 11. poziciji i to zahvaljujući rastu evra u odnosu na dolar.

Vlasnik i osnivač Fejsbuka Mark Zukerberg je peti na listi, a među 20 najbogatijih na svijetu su i dvojica Kineza.

Predsjednik SAD Donald Tramp pao je sa 544. na 766. poziciju, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 3,1 milijardu dolara, 400 miliona manje nego prošle godine.

Ove godine Forbs bilježi rekordnih 2.208 milijardera na svijetu s ukupnim bogatstvom od 9,1 triliona dolara, što je 18 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Najviše ih ima SAD – 585 i Kina – 373.

Prošla godina je iznjedrila 259 novih milijardera, dok je 121 osoba pala s liste, uključujući 10 saudijskih bogataša, prenosi AFP.