Trejler za novi „TOP GAN: Šta je sa legendarnom Bomber Jaknom?

Film

Novi trejler za nastavak blobastera iz 1986. godine „Top gan“ izazvao je kontroverze nakon što je u njemu prikazan Tom Kruz kako oblači legendarnu bomber jaknu koju je nosio u originalnom filmu ali sa dvije ključne promjene.

U trejleru Paramount Pictures „Top gan: Maverik“, dvije platnene značke (zakrpe) na jakni na kojima su u originalnom filmu prikazane zastave Japana i Tajvana zamijenjene su sa dva dvosmislena simbola sa istom shemom boja. Na društvenim mrežama se spekuliše da je zamjena napravljena kako bi se udovoljilo Kini.

Nekoliko korisnika Tvitera istaklo je da je kineski tehnološki gigant Tencent (TCEHI) jedan od Paramauntovih partnera na filmu, koji će biti objavljen sledećeg leta. Iz Tenecenta su u decembru izjavili da je podružnica kompanije Tencent Pictures „investitor i marketinški partner dugoočekivanog nastavka kultnog filma.

Kineski i japanski odnosi odavno su zategnuti, a poslednjih godina raste napetost zbog spornih ostrva u Istočno kineskom moru. Kina i Tajvan takođe imaju kompleksan odnos – Tajvan smatra da je on kineska država koja je postojala prije revolucije, pa od 1949. godine postoje dvije vlasti, ali Peking i dalje na ostrvo gleda kao na svoju teritoriju.

Kao dio ove kampanje, Kina je vršila pritisak na kompanije, aviokompanije i vlade širom svijeta da na Tajvan gledaju kao na kinesku teritoriju i da prebace diplomatske veze sa Tajvana u Kinu.

Kampanja je u velikoj meri bila uspešna, sa velikim aviokompanijama i kompanijama kao što su United Airlines (UAL), Delta Airlines (DAL), Marriott (MAR), American Ekpress (AKSP) i Goldman Sachs (GS). Sada, korisnici društvenih mreža optužuju Paramaunt da slijedi kampanju Kine.