Koji klubovi najviše profitiraju od Mundijala

Sport

Svjetsko prvenstvo u fudbalu najveći je izvor prihoda za FIFA-u. Prema posljednjem finansijskom izvještaju, krovna fudbalska organizacija očekuje 3,4 milijarde evra profita

Glavni dio zarade dolazi od prodaje medijskih i marketinških prava.

Postavlja se pitanje, koliko novca dobijaju timovi koji plaćaju igrače koji nastupaju na Mundijalu. Oni su ti koji će platiti cijenu ukoliko dođe do povrede nekog igrača na prvenstvu. Timovi dobijaju 7.236 evra po igraču za svaki dan koji provede na Mundijalu – s početkom dvije sedmice prije prve utakmice, a završava jedan dan nakon što reprezentacija napusti prvenstvo. Nije važno da li igrač igra ili sjedi na klupi. Bivši klub igrača iz prethodne sezone može zaraditi do dvije trećine navedenog iznosa.

Stranica Vexcash istražila je o kolikim se ciframa radi. U razmatranje je uzeta garantovana isplata do kraja grupne faze.

Vidimo da je najplaćeniji španski Real Madrid sa 3.353.700 evra, zatim Mančester siti sa 3.199.100 evra i londonski Čelsi sa 2.980.300 evra. S obzirom na količinu novca koja se svakodnevno vrti u najvećim svjetskim klubovima, ovaj novac od FIFA-e sigurno neće biti razlog za slavlje.