Zašto Ikeini proizvodi imaju čudna imena

Brending

Kada imate stotine ili hiljade proizvoda u svojoj ponudi najlakše bi bilo označavati ih brojevima ili nazivima koje bi mušterije mogle lako da izgovore i zapamte. Međutim, to nije slučaj sa švedskim džinom Ikea, čiji svi proizvodi imaju, barem za sve ljude koji žive van Skandinavije, čudne i nerazumljive nazive

Razlog tome je Ikein osnivač Ingvar Kamprad, odnosno činjenica da je bio disleksičan, pa je imao velikih problema da prati i pamti razvoj stotina proizvoda, koje švedska kompanija osmišljava svake godine.

To najbolje ilustruje činjenica da je Kamprad nazvao Ikeu po incijalima svog imena i prezimena, male farme Elmtarid gdje je rođen, koja se nalazi blizu sela Agunarid.

Kampradov odnos sa vlastitim imenicama vidi se i po ostalim proizvodima koje Ikea nudi, većina nazvanih po švedskim i skandinavskim mjestima.

Primjera radi, namještaj za spavaću sobu Hemnes nazvana je po gradu na sjeveru Norveške, linija namještaja Liatorp nosi ime malog sela na jugu Švedske, a asortiman Kalaks je nazvan po švedskom okrugu.

Vremenom su čudna imena proizvoda postala sinonim za Ikeine kataloge i ponudu, pa su postala svojevrstan brend švedske kompanije.