Do 2024. skoro 9 milijardi mobilnih pretplatnika?

Broj pretplata na usluge u mobilnim telekomunikacionim mrežama nove generacije skočiće do 2024. godine za 50 posto, na 1,5 milijardi

Time će usluge u mobilnim telekomunikacijskim mrežama 5G pokriti više od 40 posto svjetske populacije, pokazuje polugodišnji izvještaj švedskog Eriksona o mobilnosti.

Najintenzivniji tempo instalacije novih mreža očekuju u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji, pri čemu bi veliki operateri u SAD trebalo da počnu nuditi usluge u mreži 5G krajem ove ili početkom iduće godine.

U Evropi bi prve komercijalne pretplate na usluge u mrežama nove generacije trebalo da krenu od iduće godine, predviđaju u švedskoj kompaniji.

Na globalnom nivou bi instaliranje mreža nove generacije trebalo da uzme maha od 2020. godine.

Očekuje se da će nova generacija tehnologije mobilnih komunikacija omogućiti brži prenos podataka i lakše priključivanje široke lepeze umreženih uređaja.

Ukupan broj pretplata na mobilne usluge do kraja 2024. godine trebalo bi da dostigne 8,9 milijardi i da poraste za pet milijardi u odnosu na kraj ove godine, procjenjuju u Eriksonu.

Industrija opreme za mobilne mreže prolazi kroz težak period, budući da potražnja za opremom za mreže 4G i one starije postupno slabi, dok bi se potražnja za opremom za mreže nove generacije trebalo da se zahukta tek za godinu-dvije. (SEEbiz)