Hrvatski telekom „mjerka“ Eronet i Telekom Srbije

Kupovinom Crnogorskog telekoma od Mađar telekoma za 123,5 miliona eura, Hrvatski Telekom napravio je prvi korak da postane najveći operater u Jadranskom regionu

Vodeći operater telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, HT sklopio je sporazum o preuzimanju 76,53 posto dionica Crnogorskog Telekoma (preostalih 23,47 posto ostaje u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba) od Mađar Telekoma, za 123,5 miliona eura, a zaključenje transakcije očekuje se do kraja januara 2017. U prvih devet mjeseci 2016. Crnogorski Telekom, tamošnji tržišni lider, ostvario je prihod od 69,4 miliona eura.

Ova transakcija je dio HT-ove strategije rasta putem širenja na regionalna tržišta, pa otuda se spekuliše da bi kompanija širenje mogla da nastavi akvizicijama u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, kupovinom Crnogorskog Telekoma očekujemo značajne sinergijske učinke: “Uvjeren sam da će snaga i iskustvo Hrvatskog Telekoma značajno doprinijeti daljem razvoju i još uspješnijem poslovanju Crnogorskog Telekoma. U prilog tome govori i činjenica da je Hrvatski Telekom u posljednje tri godine, unatoč nepovoljnom tržišnom okruženju i procesima transformacije preokrenuo negativne trendove i stabilizirao sve ključne financijske pokazatelje u svom poslovanju.“

Kao rezultat svoje prve akvizicije u Jadranskoj regiji, HT bi 2017. godinu trebalo da zaključi sa gotovo 100 miliona eura većim prihodom čime bi se vratio na nivo od milijardu eura, s perspektivom daljeg rasta – navodi Poslovni dnevnik, a njegovi izvori, koje nije imenovao, tvrde da je HT u očima svog većinskog vlasnika, Dojče Telekoma, sada nasljednik Mađar telekoma. “To znači da HT ispituje teren i za širenje u Makedoniju, gdje je Makedonski telekom takođe u većinskom vlasništvu Mađar telekoma. U posljednjih desetak godina Mađar telekom bio je uzdanica DT u regiji, ali se sada zbog nagomilanih obaveza orijentiše na domaće tržište i konsolidaciju bilansa“.

Izvori bliski HT ističu da je jasan cilj kompanije da bude najveći telekom operater u Jadranskom regionu, te da zato i dalje sa velikom pažnjom prati šta će se dogoditi u Sloveniji koja je stopirala započeti proces privatizacije Telekoma Slovenije, čiji je glavni kupac bio upravo HT. Takođe, HT ispituje postoji li realna mogućnost da naslijeđeni manjinski udio u HT Mostar kroz privatizaciju napokon poveća i tako počne da gradi snažnije prisustvo u Bosni i Hercegovini.

– U novoj podjeli snaga između Mađar telekoma i HT ostaje i mogućnost da upravo najveći operater u Hrvatskoj postane kompanija preko koje će Dojče Telekom ići u nova nadmetanja za privatizaciju Telekoma Srbije (u čijem sastavu je i M:tel) – zaključuje Poslovni dnevnik.