Ko je Gautam Adani, najbogatija osoba u Aziji?

Milioneri

Indijac Gautam Adani pretekao je svog sunarodnika Mukesha Ambanija i postao najbogatija osoba u Aziji, prema Bloombergovoj listi najbogatijih ljudi svijeta.

Osnivač Adani grupe kontroliše kompanije koje se kreću od luka i svemira do termalne energije i uglja, a sada ima neto vrijednost od 88,5 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Kao i drugi milijarderi širom svijeta, vrtoglavi rast bogatstva 59-godišnji Adani je doživio tokom pandemije. Prošle godine u ovo vrijeme vrijedio je manje od 40 milijardi dolara. Ovim ogromnim skokom pretekao je indijskog preduzetnika iz oblasti energetike i tehnologije Mukesha Ambanija i postao deseta najbogatija osoba na svijetu.

Adani Grupa je imala izuzetno dobre rezultate na indijskoj berzi tokom pandemije. Dionice Adani Enterprises skočile su za više od 1.000 posto na Nacionalnoj berzi u Mumbaiju od juna 2020. godine, što je znak da su investitori optimistični u pogledu Adanijeve sposobnosti da se kladi na sektore kao što su infrastruktura i obnovljiva energija, koji su ključni za ekonomsku situaciju premijera Narendre Modija, prenosi Klix.ba.

Ambani, koji kontroliše Reliance Industries, sada je na 11. mjestu Bloomberg indeksa s neto vrijednošću od 87,9 milijardi dolara.

Ovo nije bio jedini preokret koji je nedavno doživjelo rangiranje milijardera. Prošle sedmice je Meta, matična kompanija Facebooka, doživjela historijski kolaps na tržištu dionica, koji je obrisao više od 30 milijardi dolara s ličnog bogatstva Marka Zuckerberga. Izvršni direktor i suosnivač kompanije Meta sada je na 13. mjestu Bloombergovog indeksa milijardera.