Sve Honde na evropskom tržištu biće elektrifikovane od 2025.

Automobil

Japanski proizvođač dao je sebi rok od šest godina da potpuno elektrifikuje ponudi svojih modela u Evropi.

Honda je 2017. izašla u javnost sa planom da do 2025. dvije trećine automobila prodatih na evropskom tržištu treba da budu opremljeni elektromotorima, odnosno da imaju ili hibridni ili čisto električni pogon.

Na ovogodišnjem ženevskom auto-salonu taj plan je revidiran, pa su zvaničnici japanskog proizvođača saopštili da je novi cilj da se od 2025. u Evropi prodaju samo elektrifikovane Honde.

Jedan od najvažnijih modela u Hondinoj strategiji elektrifikacije je e Prototype prikazan na sajamskom štandu te kompanije u Ženevi.

Ovaj urbani, čisto električni automobil, oblikovan u retro dizajnu, stiže u prodajne salone u drugoj polovini godine. Očekuje se da će sa punim baterijama moći da pređe preko 200 km, a dopuna do 80% kapaciteta pogonskih baterija na brzom punjaču trajaće oko 30 minuta.

Sa druge strane, Honda je uspješno započela hibridizaciju postojećih modela u Evropi, uvođenjem nove verzije SUV modela CR-V sa hibridnim pogonom, a to je samo uvod u nove hibride japanskog proizvođača koji će uslijediti.