Uprkos haosu vezanom uz Bregzit, funta od početka godina najviše ojačala

Valuta

Od svih najvažnijih valuta na svijetu, od početka godine je u odnosu na euro najviše ojačala britanska funta. Dakle, valuta države koja je trenutno u političkom haosu.

Za desetak bi trebala napustiti EU, ali sejoš uvek ne zna hoće li premijerka iz trećeg pokušaja uspjeti da uveri parlament da podrži dogovorene uslove saradnje nakon Bregzita. Ako ne uspe, ne zna se hoće li EU pristati na odlaganje Bregzita. Takođe se ne zna hoće li premijerka Mej ostati na vlasti ako dođe do odloganja Bregzita. Zbog svega toga, ne zna se hoće li britanska ekonomiija uspeti da izbjegnu recesiju tokom ove godine.

No, funta je gotovo 5% jača nego na početku godine. U tabeli ispod se nalazi kursna lista u kojoj se može vidjeti koje su valute jačale ili slabile u odnosu na euro.

Jačanje funte je nelogično samo na prvi pogled i bilo je najavljivano od strane analitičara Admiral Markets-a. Naime, početkom godine je zbog neizvjesnosti po pitanju Bregzita funta praktično došla na najniži nivo u odnosu na euro u istoriji. Najveći razlog za to je bila masovna rasprodaja te valute od strane špekulanata na finansijskim tržištima. Ipak, tokom tog talasa slabljenja, funta je oslabila previše.

Ekonomska situacija u UK nije toliko loša da bi funta bila toliko slaba. Rast BDP-a je podjednako loš kao i u ostatku Evrope, ali su stopa inflacije i kamatne stope više nego na kontinentu. U isto vrijeme je stopa nezaposlanosti značajno niža nego u ostatku Evrope. Dakle, jedini razlog slabosti funte je politička situacija. Tu treba uzeti u obzir da je i Britancima i EU u najboljem interesu da se razlaz dogodi glatko i da se saradnja nastavi i dalje. Pa ipak, investitori, špekulanti i ostali učesnici na valutnom tržištu kao da toga nisu bili svjesni. Računali su na „No deal Brexit“ u sklopu kojeg će 31. 03. doći do paralize britanske ekonomije, od koje bi ogromnu štetu imale i Irska, Francuska, Belgija, Holandija i Njemačka.

To nije bio realan scenario, stoga je bilo logično za očekivati da ako britanski parlament ne odobri dogovor koji je premijerka Mej sklopila s EU, doći do odlaganja Bregzita kako bi se moglo naći novo rješenje prihvatljivo za obije strane. Upravo to se trenutno događa i sve više onih koji su panično prodavali funtu je sada ponovno kupuju, čime doprinose njenom jačanju.

Budući da je proces rasprodaje funte trajao mjesecima, za očekivati je da će trenutni talas njenog jačanja takođe potrajati još neko vrijeme. Po podacima s američkog tržišta fjučersa, dvije trećine špekulanata i dalje ima prodajne pozicije na funti. Kad-tad će i oni shvatiti da do najgoreg scenarija ipak neće doći pa će i oni početi da kupuju britansku valutu.

Nakon što se situacija s Bregzitom riješi, u fokus će doći ekonomska situacija i politika britanske centralne banke. Budući da je situacija u britanskoj ekonomiji bolja nego u ostatku Evrope, izgledno je da će BOE prije početi da podiže kamatne stope (ili barem najavljivati takav potez) nego Evropska centralna banka. To će biti dodatan podsticaj investitorima za kupovin funte.

Na osnovu toga je racionalno za očekivati da bi GBP i dalje mogla da jača. U roku od godinu dana je moguće da će sa sadašnjeg nivoa funta ojačati dodatnih 5-10% u odnosu na euro.