Dvanaest menadžera Deutsche Bank zaradilo 55,6 miliona eura

Banke

Prošle godine Deutsche Bank je ponovo ostvarila profit nakon tri godine minusa, a najuticajnijih 12 menadžera stavilo je 55,6 miliona eura u džep, uglavnom zbog većih bonusa. Istovremeno, banka planira smanjenje troškova i otpuštanja radnika.

“U 2019. godini ne želimo samo da uštedimo troškove, već i da usmjerimo naše investicije u rast”, rekao je na godišnjoj konferenciji Christian Sewing, generalni direktor koji godišnje zaradi sedam miliona eura.

Uz pozitivne poslovne rezultate, uprava je isplatila bonuse za rad i povećala plate za gotovo polovinu.

Garth Ritchie, investicioni bankar, prošle je godine postao najbolje plaćeni bankar Deutsche Bank-a. Bivši ragbi igrač zaradio je 8,6 miliona eura 2018. godine, a godinu dana ranije njegova plata je iznosila 3,2 miliona eura. Trenutno, kao šef pripreme banke za brexit, on zaradi 250.000 eura mjesečno, navodi Deutsche Welle.

Prvi put od 2014. godine Deutsche Bank je ponovo poslovala s dobiti od 1,3 milijarde eura.

“Naš povratak u profitabilnost pokazuje da je Deutsche Bank na dobrom putu i da moramo napraviti sljedeći korak. U 2019. godini ne želimo samo da uštedimo troškove, već i usmjeriti naše investicije u rast.”

Upravni odbor je takođe saopštio da namjerava da smanji troškove na 21,8 milijardi eura, dok se do kraja 2019. godine broj zaposlenih planira smanjiti na nivo ispod 90.000. Prošle godine u banci je bilo zaposleno oko 91.700 ljudi.

Nedavno je njemački ministar finansija Olaf Šolz objavio je da Deutsche Bank sa drugom najvećom investicijskom bankom Commerzbank – u kojoj vlada nakon spašavanja u vrijeme krize još uvijek ima 15% udjela – pregovara o spajanju.