Fijat-Krajsler ukida 1.500 radnih mjesta u Kanadi

Finansije

Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler automobili najavio je da će ukinuti oko 1.500 radnih mjesta. Otkaze će podijeliti u fabrici u kanadskom Vindzoru, prenio je portal Seebiz.

Odluka stupa na snagu krajem septembra, a donijeta je kako bi se “proizvodnja bolje uskladila s globalnom potražnjom”, objasnili su iz Fijat Krajslera u izjavi za kanadske medije.

Uprava će ponuditi odlazak u penziju radnicima koji ispunjavaju uslove i paralelno nastojati na raspoloživim radnim mjestima zaposliti na puno radno vrijeme otpuštene radnike do sada zaposlene na skraćeno radno vrijeme, pri čemu će prioritet imati stariji radnici.

Najava otkaza novi je udarac za saveznu državu Ontario, budući da je i Dženeral Motors (General Motors) za kraj godine najavio ukidanje 2.500 radnih mjesta u fabrici u Ošavi.

Premijer Ontarija Dag Ford obećao je da će se “boriti i rukama i nogama kako bi zaštitio poslove radnika automobilske industrije u Vindzoru”.

Krajslerova fabrika u Vindzoru zapošljava oko 6.100 radnika, a proizvodi mini kombije Chrysler Pacifica i Dodge Grand Caravan.

Krajem februara iz Fijat Krajslera su najavili gradnju nove fabrike automobila u Detroitu, a novi pogon je sastavni deo 4,5 milijardi dolara vrijednog investicionog plana kojim će se u SAD otvoriti 6.500 radnih mjesta.