Alibaba brend vrijedi preko 131 milijardu dolara

Finansije

Kineski div u segmentu elektroničke trgovine Alibaba izvijestio je da mu je neto dobit u prva tri ovogodišnja mjeseca više nego utrostručena, poduprta snažnim skokom prihoda u internet maloprodaji ali i u odjelu informatičkih usluga u oblaku.

U razdoblju od januara do marta kompanija je poslovala s neto dobiti od 25,8 milijardi juana (13,6 milijardi dolara), pokazuje izvještaj objavljen u srijedu.

Prihodi su joj porasli 51 posto, na 93,5 milijardi juana.

Prihodi u odjelu interne trgovine koji čini većinu Alibabina poslovanja uvećani su 54 posto. U manjem ali propulzivnom odjelu informatičkih usluga u oblaku porasli su 76 posto.

„Naša tehnologija za usluge u oblaku i za obradu podataka i ogroman zamah nove maloprodaje omogućili su nam kontinuirano oblikovanje poslovanja kompanija u Kini i na drugim tržištima u nastajanju, što će pridonijeti našem dugoročnom rastu”, rekao je glavni izvršni direktor Daniel Zhang.

Alibaba u posljednje vrijeme puno ulaže u ono što nazivaju „novom maloprodajom” a podrazumijeva optimizaciju prodaje i usluga u fizičkim trgovinama na temelju podataka prikupljenih na Internetu.

Alibabin je brend prošle godine prema izvještaju vrijedio 131,2 milijarde dolara, 48 posto više nego u godini ranije.

Time su na ljestvici zauzeli bolju poziciju od McDonald’sa, Home Depota, Nikea i Luisa Vuittona i jedini su azijski brend među 10 najvišeplasiranih.