Credit Suisse izgubila 4,7 milijardi dolara, smijenjeni direktori

Banke

Banka Credit Suisse je tokom prošlog mjeseca izgubila 4,7 milijardi dolara, zbog povezanosti sa hedž fondom Archegos, čija propast je dobrano uzdrmala Wall Street. Pored finansijskog gubitka, čuvena banka je smanjila prognozu za isplatu dividendi za čak dvije trećine, a dva najvažnija direktora su dobila otkaze.

Direktori segmenta investicionog bankarstva Brajan Čin (Brian Chin) i direktorka odjeljenja menadžmenta rizika Lara Vorner (Lara Warner) smijenjeni su sa svojih funkcija, a pride nijedan član upravnog odbora ove godine neće dobiti uobičajeni bonus, saopšteno je u Credit Suisse.

Druga najveća švajcarska banka pozajmljivala je novac hedž fondu Archegos, kontroverznog Bila Hvonga (Bill Hvang). Kada je Archegos počeo mahnito da rasprodaje akcije na Wall Streetu, njegovi povjerioci ostali su neisplaćeni, a među njima je najveći bio upravo Credit Suisse, prenosi Biznis.rs.

Vrijednost akcija ove bankarske grupacije je tokom marta pala za gotovo 25 odsto, dok u prvim danima aprila bilježe znake blagog oporavka. Iako se ne očekuju dalji značajni padovi vrijednosti, pitanje je kada će se vratiti na nivo prije izbijanja afere sa Archegosom.