Šri Lanka proglasila bankrot

Svijet

Šri Lanka je bankrotirala po svom inostranom dugu od 51 milijarde dolara usljed najteže ekonomske krize u istoriji te zemlje, prenose agencije.

Šri Lanka je zahvaćena akutnom nestašicom hrane i goriva dok je suočena sa svakodnevnim restrikcijama električne energije.

U proteklih nekoliko nedjelja nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je pokušajima upada mase u kuće članova administracije i bezbjednosne snage su rasterale demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Ministarstvo finansija saopštilo je da, pred dobijanje finansijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, Šri Lanka proglašava bankrot prema svim spoljnim obavezama, uključujući kredite stranih država.

„Vlada preduzima vanrednu mjeru samo kao krajnju opciju kako bi se izbjegla dalje pogoršanje finansijske situacije“, navodi se u saopštenju.

Ekonomska kriza u Šri Lanki počela je nakon nemogućnosti uvoza osnovnih roba iz inostranstva pošto je pandemija uticala na pad prihoda od turizma i prinosa iz inostranstva.

Agencija Srna javlja da je Šri Lanka zatražila ublažavanje dugovanja od Indije i Kine ali su obje zemlje, umjesto toga, ponudile dodatne kredite za kupovinu robe.