Nordijske banke formiraju integrisanu platformu za instant plaćanja

Banke

Šest najvećih banaka nordijske regije složilo se da investiraju u pan-nordijski sistem instant plaćanja P27 s ciljem integrisanja platnih usluga u regiji u jedinstvenu platformu za poticanje poslovanja.

Platforma bi pojedincima i kompanijama omogućila da odmah pošalju novac s mobilnog telefona ili bankovnog računa u druge zemlje regije.

“P27 će postati prva integrisana platforma za platni promet u realnom vremenu na svijetu”, rekao je izvršni direktor P27 Lars Sjogren kada su banke u utorak najavile sporazum, ne govoreći koliko očekuju da će iznositi ulaganja.

Jedinstveni sistem plaćanja koji će prekograničnim transakcijama i valutama u regiji olakšati trgovinu između nordijskih zemalja, pogotovo što se zemlje poput Švedske udaljavaju od gotovine.

Grupa banaka, koja uključuje Danske Bank, Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB i OP, bezuvjetno se složila da finanaira P27 dok ne počne generisati vlastiti prihod, rekao je Martin Georgzen, šef strategije i komunikacija P27.

“Nordijski bankarski sektor već ima vodeću poziciju u Evropi, a P27 će pomoći daljnjem proširivanju i učvršćivanju ove pozicije”, rekao je Sjorgren.

Reuters je naveo da je jedinstveni sistem plaćanja u stvarnom vremenu važan korak u trgovini između nordijskih zemalja koji čine 25% ukupnog BDP-a regije.

“Nordijske zemlje su relativno male, pa kada kombiniramo naša tržišta dobivamo drugačiji nvio i postajemo mnogo privlačniji za partnerstvo. To znači da možemo dobiti bolju uslugu po nižoj cijeni “, rekao je Sjogren.

Georgzen je rekao da će P27 ostvariti svoj prihod naplaćivanjem naknada za korištenje usluge. Svaka naknada je fiksna, ovisno o veličini plaćanja, dodao je.

Georgzen je rekao da očekuje da će platna usluga biti gotova do početka 2021. Dodao je da P27 mora sada dobiti dozvolu za obračun plaćanja u Švedskoj, gdje je sjedište kompanije.

P27, koji je postavljen u maju, podržat će plaćanja u Švedskoj, Danskoj i Finskoj i između njih, ali u početku neće uključivati Norvešku.

U junu je P27 objavio da će sarađivati s američkim platnim servisom Mastercard na izgradnji njegove platforme.