Van Cleef & Arpels predstavlja časovnik inspirisan ljubavnicima

Nove verzije Pont des Amoureux časovnika sadrže duži poljubac dvoje ljubavnika.

Najveći broj časovničarskih komplikacija izloženo je zbog njih samih, pokazujući ples turbijona ili brojne precizne informacije na perpetualnom kalendaru. Ipak, sa Van Cleef & Arpels Pond des Amoureux časovnicima, poljubac je ključni element. U ponoć i podne, dva skulpturna zlatna ljubavnika spajaju se zbog poljupca, pod svjetlošću mjesečine na mostu u Parizu. Ova animacija traje tačno tri minuta, nakon čega se par razdvaja – žena se vraća na početak skakajuće retrogradne skale sata sa jedne strane brojčanika, dok se muškarac vraća na svoju retrogradnu minutnu poziciju sa druge. Dvanaest sati kasnije, oni se ponovo susreću na sredini.

Originalni Pont des Amoureux časovnik je predstavljen prije devet godina, ali u svojoj novoj verziji, poljubac je duži i može se ponoviti na zahtjev u bilo koje doba dana, na deset sekundi. Van Cleef brend je predstavio novi model u Parizu prije nekoliko dana, a novom dnevnom verzijom, muškim modelom i četiri juvelirske verzije, pri čemu svaka od njih predstavlja određeno godišnje doba.

Pont des Amoureux model napaja komplikacija koja je razvijena ekskluzivno za Van Cleef & Arpels od strane Žan-Marka Vidrehta iz švajcarskog butika Agenhor. Modul koji okida poljubac je redizajniran za sve nove verzije, kako bi se romantični narativ pojačao. Novi mehanizam je automatski, sa Valfleurier Q020 bazom, umesto ručno navijajućeg Jaeger-LeCoultre baznog modela originala.

“U pitanju je malena komplikacija, tako da je dio visokog časovničarstva, ali poput svih drugih naših poetskih komplikacija, ona je razvijena kako bi poslužila priči”, kaže Žan Bijenajme, direktor marketinga Van Cleef & Arpels brenda. “Za luksuzni brend, postoje dva izazova. Jedan se svodi na to kako biti drugačiji od drugih i ponuditi klijentima nešto sasvim drugačije. Drugi izazov je način na koji ćemo bazirati ovaj jedinstveni predlog na temelju snažnog zanatstva, kako bismo ponudili nešto što poseduje visoku vrijednost, a bazirano je na visokom nivou ekspertize”.

Brojčanici su ručno oslikani grisaille tehnikom emajliranja, koristeći beli emajl puder, poznat kao “blanc de Limogers” na tamnoj pozadini, uz upotrebu male četkice za kreiranje efekta svjetlosti i sijenke u kompoziciji koja je reprezentativnija od preciznih linija i kontura blokova boja koje se koriste tokom kreiranja tradicionalnog emajliranja. Za nove modele, boja je dodata u kombinaciju, a rezultat je nježna depikcija okruženja, nalik impresionističkom remek djelu. Originalni brojčanici su nastali kao djelo Dominik Baron, jednog od glavnih umjetnika za emajliranje iz čitave Švajcarske. Baron je blisko sarađivala sa Van Cleef brendom, a kada je preminula prije sedam godina, njena radionica, uključujući sve alate i boje, postala je deo ženevskog ateljea ovog brenda.

Genijalnost novog mehanizma jeste poljubac na zahtjev koji se aktivira oprugom koja desinhronizuje automacije od mehanizma, tako da je aktivnost zapravo nezavisna sve vrijeme. Energija je generisana pritiskom na dugme, tako da ne utiče na baterijski rezervu u trajanju od 36 sati koja napaja čitav mehanizam.

Narukvice sezonskih juvelirskih časovnika dekorisane su dragim kamenjem u skladu sa bojom brojčanika: žuti safari i spesartite garneti namenjeni su ljetu; pink, ružičasta i ljubičasti safiri su deo proljeća; žuti safiri i spesartit garnet za jesen; plafi safiri za zimu. Svaka narukvica sadrži 734 draga kamena. Žena i muškarac koji krase brojčanike mijenjaju odjeću svake sezone: ženska haljina je duža tokom zime, a muškarac u tom periodu nosi kaput i šešir. Tokom ljeta, haljina nema rukave. Svaka scena je ručno oslikana, za šta je potrebno od 40 do 50 radnih sati. Sva kućišta su dostupna sa prečnikom od 38 mm, u verzijama od bijelog ili roze zlata, sa dijamantima na bazi, kruni i centralnim lugovima. Poleđina svakog sata ima gravuru ljubavnika na mostu. Cijene ovih modela kreću od 123.000 dolara za zimsku verziju, dok su cijene ostalih modela dostupne samo na upit. Svaki časovnik će biti individualno numerisan, ali proizvodnja nije ograničena.